Передплата 2024 «Добра кухня»

"Наче під гіпнозом": аферистки підступно ошукали 81-річну пенсіонерку

  • 18.08.2020, 11:55
  • 843

Пані Тамара збирала гроші відколи пішла на пенсію і мріяла витратити частину на поїздку до Туреччини

У Києві аферистки ошукали 81-річну пенсіонерку на 92 тисячі гривень. Зловмисниці представилися працівницями Пенсійного фонду і сказали, що прийшли обміняти старі банкноти на нові. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Пані Тамара згадує — кілька днів тому їй подзвонили по міському телефону. Чоловік, який представився керівником Пенсійного фонду, розповів, що уряд ухвалив нову постанову. Усім пенсіонерам потрібно замінити посвідчення, а заразом і обміняти старі гроші на нові. Співрозмовник також заспокоїв, що до банку йти не потрібно. Тим, кому за вісімдесят, обмін нібито «проводять просто вдома».

За п'ять хвилин у квартиру пенсіонерки вже дзвонили дві жінки. Пані Тамара пояснює, що розуміла, що її ошукують, але діяла, неначе під гіпнозом. Крок за кроком гості ходили за господаркою по квартирі, поки та витрушувала гроші із заначок.

Загалом назбирали 92 тисячі гривень. Навзамін дали — сувенірні.

Пенсіонерка викликала поліцію і написала заяву. Жінка каже, що повірила зловмисницям, тому що вони представилися працівницями Пенсійного фонду: «То в мене одразу шо — довіра».

«Пенсійний фонд ніякого відношення до обслуговування територіального не має», — запевнила Галина Вітавська, директорака територіального центру населення Солом'янського району.

Читайте також: Експерти пояснили, як вберегтися від шахрайства в українських банках

«Співробітники пенсійного фонду не ходять по квартирах», — наголошують соцпрацівники. А психологи констатують, що на гачок шахраїв потрапляють здебільшого самотні люди, яким бракує спілкування.

У поліції перевіряють камери відеоспостреження, які могли зафіксувати обличчя шахрайок. Почато досудове розслідування за ч. 2 ст. 190 ККУ (шахрайство). Санкція статті передбачає до 3-х років позбавлення волі.

Гроші пані Тамара складала відколи пішла на пенсію. Підпрацьовувала в музеї. І мріяла — колись частину витратить на поїздку до Туреччини, а частину віддасть шпиталю, де лікують поранених військових. У те, що дурисвітів знайдуть, а гроші їй повернуть, киянка не вірить. Але це — каже — не трагедія.

«Та чорт з ними, переживу. Ну пенсія в мене така, що багато я жить не буду, а мені нічого такого не треба. На їжу, як кажуть, вистачить», — каже пані Тамара.

Схожі новини