Передплата 2024 ВЗ

«Вибори в Білорусі не були ні вільними, ні справедливими» - ЄС

  • 15.08.2020, 08:35
  • 631

Європейський Союз не визнав результатів виборів у Білорусі

Про це заявив верховний представник Євросоюзу з закордонних справ Жозеп Боррель у Twitter. «Білорусь: ЄС не приймає результати виборів. Починається робота по покаранню винних у насильстві і фальсифікації», — написав Боррель.

Євросоюз запропонує білоруській владі своє сприяння діалогу з опозицією для врегулювання нинішньої кризи в країні. Про це йдеться в заяві Ради Є С за підсумками неформального засідання, зазначає УНН.

«Міністри знову заявили, що вибори не були ні вільними, ні справедливими. Євросоюз вважає результати виборів сфальсифікованими і тому не визнає їх в тому вигляді, в якому вони були представлені Центральною виборчою комісією Білорусі, — наголошується в ньому. — Тому Є С висуне білоруській владі пропозицію про підтримку ЄС в налагодженні і сприяння діалогу між політичнj. владою, опозицією і більш широким суспільством з метою врегулювання нинішньої кризи. Верховний представник і його служби негайно приступлять до роботи над цією пропозицією».

Міністри знову закликали білоруську владу «припинити непропорційне і неприйнятне насильство по відношенню до мирних демонстрантів». «ЄС очікує, що влада негайно звільнять всіх незаконно затриманих осіб. У світлі шокуючих повідомлень про нелюдське поводження і умови утримання під вартою Євросоюз очікує ретельного і прозорого розслідування всіх ймовірних зловживань з тим, щоб притягнути винних до відповідальності», — йдеться в документі.

У заяві також підтверджується намір ЄС ввести санкції проти осіб, «відповідальних за насильство, репресії і фальсифікацію результатів виборів». «Робота над додатковими списками в рамках існуючих санкцій щодо Білорусі почнеться негайно», — пояснюється в ньому.

Міністри висловили вдячність журналістам за їх роботу в складних умовах і засудили напади на журналістів та їх затримання, в тому числі громадян ЄС, йдеться в документі.

Схожі новини