Передплата 2024 «Добрий господар»

«Риби і море» нарешті випустили в «Океан»

Найбільша складність була у пошуку смальти. Каміння купували по всій Україні

На фасаді колишнього магазину «Океан» нарешті відновили знамениту мозаїку авторства митця Володимира Патика, котру торік по-варварськи знищив інвестор, що реконструював торговий центр. Як повідомив «ВЗ» заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко, з будмайданчика уже забрали паркан, тож тепер львів’яни знову у всій красі побачили художній твір відомого живописця Патика. Роботами з відновлення мозаїки займався його син — Остап Патик.

Для порятунку «рибної» мозаїки довелося до­купити смальти (різнокольорове каміння). Після «втручання» техніки вціліло лише 12% художньо­го твору, чимало камінців були знищені… «Склад­ність була у пошуку матеріалу. Зокрема, важ­ко було підібрати їх у кольорі. Камінці шукали по всій Україні, — розповів „ВЗ“ Остап Патик. — Ескіз мозаїки був повністю збережений, бо була фото­фіксація. Тому мозаїку вдалося реконструювати на 99%».

Нагадаємо, за знищення мозаїки львівська мерія оштрафувала забудовника на 90 тисяч гри­вень і змусила відкрити у будівлі колишнього ма­газину «Океан» муніципальну школу мистецтв. Андрій Москаленко сказав, що це буде міська ко­мунальна школа імені Новаківського, невдовзі її будуть презентувати широкому загалу.

З досьє «ВЗ»

У Львові — 236 мозаїк за 74 адресами. З них 25 — у пам’ятках архітектури, 10 — на ма­лих архітектурних формах, 226 — на фасадах і в інтер’єрах будинків. Також є 26 мозаїк, ви­конаних до 1939 року, і 48 — після 1939 року.

Схожі новини