Передплата 2024 ВЗ

«Чубай. Говорити знову»: історія про свободу і право вибору

У Львові відбуваються зйомки документально-ігрового фільму про відомого поета-дисидента Грицька Чубая

​Телепроєкт «Чубай. Говорити знову» створює компанія «ФІЛЬМ ПЛЮС» за фінансової підтримки Українського культурного фонду. Медіапартнером проєкту є телеканал «ЕСПРЕСО».

Режисером та продюсером телефільму є Михайло Крупієвський. Фільм матиме інноваційний формат і створюється на стику жанрів документального фільму та телевистави, дія якої розгортається у декораціях майстерні-підвалу Грицька Чубая. Книжки для створення цієї майстерні надала Львівська обласна бібліотека для юнацтва ім. Романа Іваничука. Відеопроєкція розсуває стіни майстерні та переносить глядача у час і простір, про який йдеться. Мета проєкту — розкриття світогляду Грицька Чубая, створення його образу та аналіз конфлікту митця із тоталітарним режимом.

Ініціатором створення телепроєкту є донька Грицька Чубая — Соломія Чубай.

За словами Соломії, знімальна група має на меті зняти з постаменту постать Грицька Чубая і показати його поетом, який писав не лише для Українии, але й для цілого світу, зумів піднятися над часом, розширивши його рамки. Він у позачассі. Водночас він сучасний і доступний. «Тата не стало, коли мені було два з половиною роки, — каже Соломія Чубай, — Я все життя хотіла пізнати тата, зрозуміти, як він жив і чим дихав. Сподіваюся, у цьому фільмі це вдасться зробити».

Формально ведучим, а, по суті, провідником по життю Грицька Чубая буде український поет Сергій Жадан. Так само як і Грицько, Сергій Жадан більше, ніж поет, він — місіонер. Сергій сьогодні, як і Грицько Чубай свого часу, змінює контекст свого існування: читає вірші на фронті, створює радіо, є волонтером, доводить суспільству власну незалежну думку, називаючи речі своїми іменами. Сергій пройде коридорами життя Грицька Чубая і матиме можливість замислитись над ним з відстані часу. «Мені цікаво, як він творив під постійним тиском тоталітарного режиму, — каже Жадан. — Майже усі свої твори він написав у молодому віці, і твори його актуальні і сьогодні».

«Цей фільм — це моє життя, — розповідає дружина Чубая пані Галина. — Це зовсім інші переживання, коли тобі двадцять, і коли сімдесят… Я завжди комплексувала перед Грицьком: він був розумніший, талановитіший, більш епатажний… Він завжди був на висоті, як при зустрічах з друзями, так і при зустрічах з ворогами. Грицько поза буденщиною».

«Це фільм про свободу і несвободу, про право вибору, — каже Тарас Чубай, який писатиме саундтрек і музику до фільму. — Про те, як залишитися собою і мати право вибору під тиском совєцької системи. Пригадую, коли до нас у татову майстерню прийшла вся „Ватра“ на чолі з Ігорем Білозіром. І як Віктор Морозов співав свою пісню „Наша осінь з маленькими деревами“ на вірш Грицька Чубая. Це чи не єдина пісня, яка була написана за життя тата».

Про Грицька Чубая у фільмі розповідатимуть його друзі — сьогодні видатні поети, письменники, художники, філософи, які були свідками його життя і творчості, члени родини поета: Галина Чубай, Тарас Чубай, Соломія Чубай, Василь Герасим’юк, Юрій Брилинський, Микола Рябчук, Роман Кісь, Орест Яворський, Роман Готра, Юрій Винничук, Ігор Калинець, Богдан Стельмах, Влодко Кауфман, Йосип Іванкевич, Катерина Немиря, Святослав Максимчук, Мирослав Греділь.

Прем’єра фільму відбудеться у день народження Грицька Чубая 23 січня 2021 року на телеканалі «ЕСПРЕСО».

Схожі новини