Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Нові вимоги до банківських послуг: що зміниться?

  • 11.08.2020, 15:50
  • 799

Зміни вступлять в дію з вересня

НБУ затвердив нові правила розкриття інформації у рекламі банківських послуг. Про це повідомила пресслужба НБУ.

Згідно з повідомленням, вимоги до розкриття банками інформації про послуги в рекламі та на вебсайтах запрацюють з 1 вересня 2020 року.

«Головна зміна, яка має відбутися на вебсайтах та в рекламі банків, — повинна з’явитись достовірна, правдива, актуальна та достатня за обсягом інформація про депозити та кредити, їх вартість, умови та ризики, яка не вводитиме клієнтів в оману. Це дасть змогу споживачам розуміти умови отримання послуг, порівнювати послуги декількох банків та приймати справді зважені фінансові рішення», — йдеться у повідомленні.

Відтепер усі банки мають надавати повну інформацію про кредити та депозити для громадян на сайтах в уніфікованому форматі. Насамперед, — вказувати реальну річну ставку за кредитом, наявність додаткових послуг та їх вартість для клієнта, строк послуги, орієнтовну загальну вартість кредиту, періодичність його погашення, попередження про можливі наслідки у випадку прострочення виплат за кредитом, умови дострокового зняття грошей із депозиту, тощо.

«Клієнт, зайшовши на вебсайт будь-якого банку, повинен мати змогу завантажити файл з вичерпною інформацією про повну вартість, умови отримання послуги, ризики для себе тощо», — підкреслили у пресслужбі.

Крім того, на сайтах банків мають працювати калькулятори для розрахунку витрат за користування споживчим кредитом чи доходів від розміщення коштів на депозит.

У пресслужбі підкреслили, що у рекламі банки обов'язково повинні вказувати основні характеристики послуги: для кредиту — реальну річну процентну ставку, максимальну суму кредиту та його строк, а для депозиту — річну процентну ставку, строк вкладу та мінімальну суму.

Зазначається, що ці вимоги стосуються телевізійної реклами, радіореклами, реклами на білбордах та на інтернет-банерах.

У пресслужбі також попередили, що за неналежне розкриття інформації передбачені штрафні санкції від 50 до 800 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян за кожне порушення.

Схожі новини