Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Зеленський закликав білорусів припинити сутички

  • 10.08.2020, 10:55
  • 910

Президент України Володимир Зеленський зробив заяву стосовно протестів у Білорусі, закликавши відмовитися від вуличного насильства

Як заявив він у Facebook, білоруси переживають зараз непрості часи, вони намагаються визначити вектор свого подальшого розвитку, а це дуже непросто.

«Вже очевидно, що далеко не всі в країні згодні з оголошеними попередніми результатами виборів. А, як відомо, будь-яка легітимність виникає виключно із суспільної довіри… Сумніви ж у таких масштабах — це пряма дорога до насильства, до конфлікту, до суспільного протесту, що наростає. Що ми зараз, на превеликий жаль, і спостерігаємо», — зазначив Зеленський.

Він закликав сусідів до максимальної толерантності, терпимості та відмови від вуличного насильства.

«Закликаємо до максимально відкритого, нехай і складного, діалогу. Тому що лише широкий діалог дасть змогу забезпечити громадянам Республіки Білорусь вихід з важкої кризової ситуації й чесно обговорити подальші кроки та формати громадської взаємодії. Тільки взаєморозуміння між усіма сторонами здатне зберегти незалежність країни та забезпечити її подальший рух до свободи та демократії. В іншому разі ескалація насильства наростатиме, а це загрожує надзвичайно гіркими наслідками. На мій погляд, зараз у такому діалозі мають бути зацікавлені обидві сторони — й уряд, і суспільство, що протестує», — підкреслив президент України.

Читайте також: У Білорусі після виборів почалися масові заворушення: хронологія подій

Він додав, що Білорусь у своїх діях повинна максимально дотримуватися загальновизнаних у цивілізованому світі демократичних стандартів і постаратися забезпечити власному народу його права та свободи у повному обсязі.

«Україна і я особисто вкрай зацікавлені в тому, щоб Білорусь була по-справжньому незалежною і демократичною країною з сильною економікою та стабільними суспільними відносинами. Білорусь — наш найближчий сусід, і тому нам зовсім не байдуже, що там відбувається і що буде з нашими друзями далі», — завершив Зеленський.

Схожі новини