Передплата 2024 «Добра кухня»

"Вас ми не будемо катувати": журналісти повідомили деталі затримання у Білорусі

  • 08.08.2020, 12:35
  • 756

Депортовані з Білорусі кореспонденти "Настоящего времени" Ірина Ромалійська, Роман Гребенюк та Юрій Баранюк вранці 8 серпня прибули до України

Літаком із Мінська вони прилетіли до Одеси. Про це на своїй сторінці у Facebook написав Гребенюк. Він опублікував спільне фото з пляжу Аркадія та переповів події останньої ночі.

«Це найкращий світанок у житті. Ні, не спали. Поки багато емоцій навпереміш із жорстким дисонансом. Тому що якихось 5 годин тому ти був у готелі „Мінськ“, потім був голосний стукіт у двері, потім двері щосили прочинилися і твою кімнату заповнили люди в міліцейській формі й надписами „ОМОН“. Далі обшук, мікроавтобус із затемненими вікнами, відділок, допит, натяки і „обнадійливі“ обіцянки — „ні, ми вас не будемо катувати“. Через кілька годин літак, Одеса, море», — розповів Гребенюк.

Чому це сталося

Формальною причиною для затримання та висилання журналістів із країни, у яку вони прибули для висвітлення президентських виборів (відбудуться у неділю, 9 серпня) офіційний Мінськ назвав їхню роботу в Білорусі без акредитації.

Однак журналіст навів слова т.в.о. президентки Радіо Вільна Європа/Радіо Свобода Дейзі Сінделар, яка пояснила, як усе відбувалось насправді:

«Телеканал „Настоящее время“ вчасно запросив акредитацію для своїх журналістів перед президентськими виборами, але її їм не було надано. Відмова влади вчасно акредитувати наших журналістів — ще один приклад нехтування правами вільної преси та правом громадян Білорусі на інформацію без цензури. Ми обурені затриманням наших журналістів і вимагаємо дотримання владою визнаного в усьому світі права журналістів на виконання своєї професійної діяльності», — заявила Сінделар.

Гребенюк додав, що більше подробиць буде пізніше.

Читайте також: ОБСЄ вперше не спостерігатиме за президентськими виборами у Білорусі

Нагадаємо, 7 серпня у Білорусі затримали трьох штатних кореспондентів телеканалу «Настоящее время». Їх депортували, а також заборонили в'їзд до країни на 10 років.

Схожі новини