Передплата 2024 «Добрий господар»

«Гірники» вп’яте вийшли до єврокубкового чвертьфіналу

«Дотиснути» суперника грав­ці «Шахтаря» зуміли лише під кінець матчу.

«Шахтар», розгромивши у Ки­єві німецький «Вольфсбург» з рахунком 3:0, 5-й раз у своїй історії вийшов до чвертьфі­нальної стадії єврокубкових турнірів, в тому числі втретє до Ліги Європи/Кубка УЄФА.

З нагоди відновлення між­народних клубних турні­рів УЄФА була приуро­чена спільна акція організації та всіх клубів-учасників під на­звою #ThankYou. «Шахтар» грав з «Вольфсбургом» у спеціальних футболках зі словом «Дякую». Так європейський футбол дя­кує тим, хто працює на передо­вій битви з пандемією Covid-19. Матч почався з хвилини мовчан­ня в пам’ять про всіх жертв пан­демії.

Підопічні Луіша Каштру впро­довж матчу більше контролюва­ли гру, проте м’яч ніяк не йшов у ворота «Вольфсбурга». Надійно діяв на останньому рубежі воро­тар Кастеелс, парируючи небез­печні удари Алана Патріка, Мат­вієнка та Жуніора Мораєса. А після удару Марлоса м’яч влучив у ближню штангу. Декілька разів надійно зіграв у воротах і капі­тан «помаранчево-чорних» Андрій П’ятов. Не обійшлося у грі й без червоних карток: спочатку був вилучений з поля Хочолава з «Шахтаря», а згодом Брукс з «Вольфсбурга». Нічия, врахову­ючи гостьову перемогу «гірни­ків» у першому матчі з рахунком 2:1, також виводила «Шахтар» до чвертьфіналу Ліги Європи. Проте під «завісу» матчу госпо­дарі поля таки «розмочили» во­рота «Вольфсбурга». Спочатку Жуніор Мораєс після переда­чі Додо сходу пробив упритул зі штангою, забивши свій 50-й (!) гол у складі «Шахтаря» у всіх турнірах. У компенсований час Коноплянка вивів на ударну по­зицію Соломона, який влуч­но пробив у дальній кут. І тут не обійшлося без ювілейного голу, який став для «Шахтаря» 150-м у Лізі Європи/Кубка УЄФА. А згодом Жуніор Мораес скорис­тався помилкою захисника і тех­нічно реалізував свій вихід на побачення з воротарем — 3:0. Для Жуніора Мораеса це вже 3-й дубль у єврокубках, в тому числі другий у складі «гірників».

Раніше «Шахтар» вже чоти­ри рази виходив до чвертьфі­налів єврокубків: Кубка Куб­ків (1984 р.), Ліги Європи/Кубка УЄФА (2009, 2016 рр.) та Ліги чемпіонів (2011 р.). Для «Шах­таря» це була 110-та перемо­га у єврокубках, в тому числі 65-та на своєму полі. Після гри Луіш Каштру зазначив: «Хто ви­рішив цю проблему, то, в пер­шу чергу, це гравці, а ні в яко­му разі не тренерський штаб. Це було фантастично, тому що ми потрапили в досить складну си­туацію, переживали непростий момент. Гра вдесятьох проти та­кого суперника, коли у нього ще було достатньо часу, щоб обер­нути результат на свою користь, ускладнювала нам життя».

Тепер «Шахтар» 11 серпня у єдиній грі фіналу Ліги Європи в Німеччині зустрінеться з пере­можцем пари «Базель» — «Айн­трахт». Суперник «гірників» ви­значився у четвер пізно ввечері.

Схожі новини