Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

На Сихові – свій Скорботний Христос

Нарешті впорядкували територію довкола львівської маловідомої пам’ятки XVIII століття

Виявляється, і на Сихові є іс­торичні пам’ятки. XVIII століт­тя! Як розповів «ВЗ» фотоху­дожник та громадський діяч Сергій Смирнов, це колона 1761 року зі статуєю Ісуса Христа, встановлена на місці давнього чумного цвинта­ря. Пам’ятка розташована у районі ДСК.

Довкола історичної колони за кошти мецената впорядкували територію, викосили хащі, прибрали сміття (ліворуч — Володимир Кожан).
Довкола історичної колони за кошти мецената впорядкували територію, викосили хащі, прибрали сміття (ліворуч — Володимир Кожан).

Донедавна довкола коло­ни місце було захаращене сміттям і безбожно зарос­ле хащами. На це неподобство звернув увагу Сергій Смирнов. Тоді вирішив організувати де­кілька благодійних аукціонів, за­вдяки яким було відреставрова­но унікальну статую «сидячого Христа», що на куполі Капли­ці Боїмів, та відновлено статуї Меркурія на одному з будинків на вул. Січових Стрільців.

Сергій переконав львівсько­го мецената, директора Кра­ківського ринку Володимира Кожана заопікуватися сихів­ською колоною «Скорботного Христа». Ініціативу підтрима­ла начальник управління охо­рони історичного середови­ща Львівської міськради Лілія Онищенко. За кошти мецената вже впорядкували територію, викосили хащі, прибрали сміт­тя. Є ідея створити тут громад­ський простір.

Довідка «ВЗ»

Колона Ісуса Христа Скорботного — пам’ятка 1761 р., розташована на території колишньої мех­колони, на вулиці Зеленій, 251. За часів Австро-Угор­щини на цю територію пе­ренесли чумний цвинтар. У Львові (та й загалом в усій Україні!) є лише два скуль­птурні зображення Скор­ботного Христа — друге на Каплиці Боїмів, всесвітньо відомій пам’ятці ХVII ст. Христос сидить під хрес­том на куполі Каплиці з 1615 року.

Схожі новини