Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

У Трускавці відкрили реконструйований бювет мінвод

За літр лікувальні води тепер слід заплатити 24 грн

Ще з 1 серпня власники ТОВ «Трускавецькі лікувальні води», яким належить бювет мінеральних вод, утричі, підвищили ціну на лікувальні води в бюветі. Саме цього дня трускавчани готувавалися до відкриття закритої кілька місяців тому на реконструкцію курортної споруди. Але замість урочистого відкриття — офіційне повідомлення про підвищення ціни за воду.

Внаслідок чого літр мінеральної води коштує вже не 8 грн., (це була стартова ціна), а 24 грн. Натомість офіційного відкриття реконструйованого бювету так і не відбулося. Як пояснили «Високому Замку» у пресслужбі Трускавецької міськради, сталась це через технічні причини. Підвели відповідальні за виготовлення картки споживача на бюветі партнери. Але і 2 серпня бювет не відкрився. Подію знову перенесли. Лише третя спроба виявилась вдалою. Бювет відкрили, але вирішили обійтися без урочистої частини, без традиційного перерізання червоної стрічки. Двері головного входу відчинили не зранку, а пообіді.

Черг у бювет не було. Відпочивальників обслуговують дві каси. Тут видають картки споживача. Вони — безкоштовні. Кожен користувач сам вирішує, на яку суму поповнити картку. Якщо ви, наприклад, приїхали на 20 днів, упродовж яких, згідно з призначенням лікаря, щодня прописано 1 літр лікувальної води, за послуги бювету доведеться заплатити 480 грн. Після цього ви вже у черзі не стоїте. Якщо ж ви — турист, і приїхали лише на день, також проблем не матимете. Картку видаєть назавжди. І вам самому вирішувати, на яку суму поповнити її. За сто міліграмів води заплатите 2 грн. 40 копійок.

Свою картку, відстоявши чергу з 4 осіб, я отримав за 3−4 хвилини. Затримка пояснюється тим, що в більшості відвідувачів, які стояли перед касою, виникли запитання, які стосуються нових правил. Далеко не всі нарікали на підвищення ціни на воду. Є люди, які вважають, що платні послуги потрібні. Мовляв, платня дисциплінує, змушує переосмислити ставлення до безцінного Божого дару, яким є «Нафтуся». Але є і чимало таких, хто вважає, що не потрібно було новим власникам аж так поспішати з триразовим підвищенням ціни на свої послуги: Трускавець — народний курорт. Сюди приїжджають не лише багатії, а й люди, які цілий рік відкладають на відпочинок-лікування. Та й час сьогодні такий, що всім важко.

Різко відреагували на триразову «підвишку» депутати Трускавецької міськради. Вони сподіваються, що своє слово скаже Антимонопольний комітет України, куди обранці курортної територіальної громади скерували своє звернення. Головний аргумент автори «апеляції» бачать у тому, що ТОВ «Трускавецькі лікувальні води» — монополіст на ринку курортних послуг. А раз так — має бути під пильним оком антимонопольного законодавства.

Пригадали у Трускавці й про події, які сталися наприкінці 2016 року. Тоді дійшло до закриття розташованого в нагірній частині курорту бювету мінвод № 2, який належав тому ж власнику, що й сьогоднішній бювет № 1 у центрі міста. Чи не з однією й тією ж комбінацією маємо справу? Бювет № 2 закрили для того, щоб бювет № 1 конкурента не мав? З прикрістю згадують депутати і про одну із своїх недавніх сесій, на якій «прокололись». Одним із найбільш драстичних питань порядку денного стало обговорення терміну оренди земельної ділянки, на якому розташований бювет мінвод для ТзОВ «Трускавецькі лікувальні води». Багато списів було поламано. Серед депутатів були й такі, які закликали колег продовжити оренду лише на один рік. Не більше! Врешті-решт, гору взяла інша думка. У користування свою орендну ділянку власники бювету отримали на 10 років. Чи були якісь домовленості і зобов’язання? Про це не говорять ні депутати, ні нові господарі «Нафтусі».

А що ж жителі курорту? Як запевняє міський голова Андрій Кульчинський, усі лікувальні води, які розливаються в бюветі, для них безоплатні. Трускавчанам слід звернутись до свого сімейного лікаря, який випише відповідне скерування. Даний документ — підстава для отримання в бюветі картки споживача.

Схожі новини