Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові через смерть дитини суворо покарали акушера-гінеколога

  • 01.08.2020, 13:40
  • 1 808

Пологи затягнулися на пів доби, до того ж лікар не часто навідувався до породіллі

У Львові Шевченківський районний суд виніс вирок у справі акушера-гінеколога і призначив максимальний термін покарання. Юристи кажуть, це прецедент в Україні, бо найчастіше лікарі або уникали відповідальності, або ж отримували не більше року ув'язнення. Потерпілі сподіваються, що апеляційний суд залишить це покарання в силі. Про це йдеться в сюжеті ТСН.

Постраждалий Микола Молоко показує рішення суду першої інстанції. Каже, це вперше феміда дала максимальний термін за лікарську недбалість. Розглядали справу майже 5 років.

Три роки в`язниці за лікарську недбалість. У Львові Шевченківський районний суд виніс вирок у справі акушера-гінеколога і призначив максимальний термін покарання. Юристи кажуть, це прецедент в Україні, бо раніше лікарі або уникали відповідальності, або ж отримували максимум рік ув`язнення. Лікар подаватиме апеляцію. Потерпілі сподіваються, що апеляційний суд залишить його без змін.

У листопаді 15 року Надія і Микола приїхали у пологовий народжувати первістка, лікар оглянув жінку і сказав, що через 6 годин вона народить, причому сама. Але пологи затягнулися на пів доби, до того ж лікар не часто навідувався до породіллі.

«Приходив, і я бачив що на лиці буди відбитки від подушки, тобто він спав, на мою думку. Приходив що 3−4 години. Прийшов, подивився, за голову почухався — „я не знаю, чому не можеш народити“. Вона каже, може кесареве зробіть. А їй сказали, що всі жінки мучаться і ти помучишся. Наша мука буде до кінця життя», — каже Микола Молоко.

Коли Надія мало не втрачала свідомість від болю і втоми, лікарі вирішили допомогти і почали вичавлювати дитину.

«Лікар Шукатко особисто тиснув на живіт, тоді акушерка, я вже бачив на власні очі, це трошки боляче згадувати, але коли дістала дитину, вона положила жінці на живіт, я зауважив що ніжка була всередині, тобто викручена», — розповідає постраждалий.

Малюк народився з вагою 4 з половиною кілограми. Серце у нього не билося, його вдалося запустити, але на 8 день маленький Михайлик помер. У довідці про причини написали — гіпоксично-ішемічне ураження центральної нервової системи. Тобто, дитя задихнулося в утробі.

Понад рік лікар був відсторонений від роботи. В інший час, стверджують родичі, працював. Ходитиме на роботу навіть після рішення суду, до апеляції.

«Власне, експертами було встановлено, що наслідком цього було недбале ставлення лікаря акушера-гінеколога до своїх професійних обов'язків», — вважає заступник керівника Львівської місцевої прокуратури № 2 Олександр Пацюркевич.

Адвокат каже, що оскаржуватимуть вирок, бо не згідні з ним. Мовляв, наполягали на додатковій судово-медичній експертизі, бо попередню вважають суперечливою

«Зокрема, один із висновків службового розслідування говорив про те, що в даному випадку слід вважати смерть дитини невідворотною. У мами були під час вагітності певні захворювання, які в подальшому вплинули на перебіг пологів», — каже адвокат засудженого Володимир Гурський.

В кінці листопада минає 5 років з часу скоєння злочину, тож справу можуть закрити за терміном давності — цього найбільше побоюються постраждалі і ті, хто свого часу пережив подібну трагедію. У спільноті «Стоп халатність» ініціюють зміни до Кримінального кодексу: продовження терміну давності таких справ хоча б до 10 років.

«Це є недоопрацювання кримінальної відповідальності. Єдиний інструмент, який є у тих халатних лікарів, які не хочуть нести відповідальність це, — затягувати дані процеси», — каже учасник спільноти «Стоп Халатність» Остап Пудляк.

Постраждалі все ж вірять, що апеляційний суд не затягуватиме розгляд справи і їхні судові митарства нарешті закінчаться.

Схожі новини