Передплата 2024 ВЗ

VIP-нари «зацінили»

Статусний подаруночок на день народження – сертифікат на комфортну камеру в СІЗО – популярний

Міністр юстиції Денис Малюська не натішиться: вже купили чотири сертифікати на VIP-камеру у СІЗО. За його словами, нова послуга з оплати за окрему камеру з усіма зручностями та поліпшеним харчуванням виявилася популярною.

Як написав Денис Малюська на своїй сторінці у ФБ, два з цих чотирьох подарун­кових сертифікатів були придбані за 12 ти­сяч грн. кожен. Це найдорожчі сертифікати. Вони дають можливість на місяць оселити­ся у платній камері Київського слідчого ізо­лятора.

Нагадаємо, міністерство юстиції запрова­дило у 19-ти слідчих ізоляторах країни плат­ні камери підвищеного комфорту. «Високий Замок» уже писав, що такою послугою мож­на скористатися і у Львівському СІЗО. Кошти, отримані від продажу екзотичних сертифіка­тів, переведуть на рахунки спецфондів слід­чих ізоляторів. За ці кошти зможуть відремон­тувати безоплатні камери.

У своєму ФБ міністр презентував нову послугу креативно: «Вас запросили на день народження чиновника — судді або політи­ка? Все ще роздумуєте над подарунком? Ми знаємо вихід! Мін’юст пропонує нову по­слугу — подарункові сертифікати на корис­тування послугами платних камер в україн­ських слідчих ізоляторах!»

Сертифікат діє лише протягом півро­ку після придбання. Якщо протягом цього терміну власник сертифікату не потрапить у СІЗО, кошти будуть зараховані як благо­дійна допомога відповідному слідчому ізо­лятору.

«Тюрми та слідчі ізолятори — в жахливому стані, — пояснив міністр. — Не хочеться зала­зити у кишеню платникам податків. Тому за­робляємо, як можемо. Проаналізували, за рахунок чого тюремна система може отри­мувати надходження: за рахунок платних ка­мер і дещо екзотичного інструменту — пода­рункового сертифікату. Рівень популярності сертифікатів залежатиме від двох причин: по-перше, почуття гумору покупців, по-друге, сертифікат працює не просто як подарунок, а як інструмент оплати перебування люди­ни у слідчому ізоляторі, якщо хтось туди, бо­рони Боже, потрапив. Передбачити попит не­можливо. Але скільки б ми не отримали, це все будуть наші кошти, які використаємо, щоб навести лад у слідчих ізоляторах і перестати утримувати там людей у жахливих умовах. Ба­чимо, що послуга популярна. Платні камери зараз у такому стані, що їм можуть позаздри­ти чимало українських хостелів».

Вартість сертифікату залежить від термі­ну «посадки» (день, тиждень, місяць), роз­ташування того чи іншого СІЗО тощо — від тисячі до 12 тисяч грн. Найдорожчим є Ки­ївський слідчий ізолятор. Міністр-креатив­щик повідомив, що нова послуга прибирає корупційний елемент із системи, оскільки досі за кращі камери у СІЗО платили хабарі.

Оплатити за послугу «Подарунковий сер­тифікат» можна і онлайн — на сайті Мін’юсту. Там же є і тарифи по кожній окремій уста­нові. Отримання послуги у Державній уста­нові «Львівська установа виконання пока­рань (№ 19)» коштуватиме тисячу гривень за добу, 3500 за тиждень і 4 тисячі — за місяць.

Схожі новини