Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Печерський суд вирішив закрити скандальну справу Димінського

Оскільки підозрюваний переховується, нову справу можуть розпочати заочно

Згідно із рішенням Печерського райсуду Києва, справу бізнесмена Петра Димінського має бути закрита до 29 липня (тобто вже закрито). У травні цього року суд зобов’язав Національну поліцію завершити розслідування справи, повідомляє РБК-Україна з посиланням на матеріали суду.

Таким чином Печерський райсуд Києва частково задовольнив клопо­тання адвокатів Димінського, котрі просили обмежити розслідування до десяти днів. Нагадаємо, справа Ди­мінського тягнеться від 2017 року, коли 18 серпня авто львівського олі­гарха скоїло ДТП, внаслідок якого за­гинула молода жителька села Ямель­ня Яворівського району. Винуватець трагедії був оголошений у розшук, йому загрожує до 8 років в’язниці. Українські правоохоронці намага­лися оголосити його у міжнародний розшук, але в червні 2018 року Ін­терпол відхилив це прохання. Адво­кати запевняють, що Димінський не був за кермом автомобіля, який скоїв смертельне ДТП. Станом на сьогодні Петро Димінський перебуває у роз­шуку, йому загрожує 8 років в’язниці.

Станом на червень 2019 року про­куратура Львівської області не за­крила кримінальної справи проти Петра Димінського через відсутність повторної експертизи. У жовтні 2019 року НАБУ повідомила, що Димін­ський переховується на території Греції, а вже у січні цього року спра­ву львівського бізнесмена передали Службі безпеки України.

Що означає закриття справи про­ти одіозного олігарха, журналісту «ВЗ» прокоментував адвокат Олег Мицик: «Юридично суд виніс таке рішення, виходячи з принципу ро­зумних строків. У Кримінально-про­цесуальному кодексі є така норма. Розумними строками є строки вива­жені, протягом яких можна вчинити без перешкод розслідування справи. Тобто суд дав строк закінчити про­вадження. Справа тягнеться третій рік. На місці адвокатів Димінсько­го я так само би зробив. Справу ма­ють закінчити, і ми не можемо на це впливати. Європейський суд із прав людини має численну практи­ку і каже, що в Україні особа-учас­ник процесу не може ніяк вплинути навіть на те, щоб бути швидко за­судженим. І тому адвокати зверну­лися і подали скаргу — зобов’язати закінчити справу. Це питання, оче­видно, використовують для полі­тичних мотивів. Димінського в краї­ні немає, а треба прийняти рішення. Існує ще заочна форма проваджен­ня. Вони можуть розпочати заочне провадження».

Схожі новини