Передплата 2024 ВЗ

«Біла гвардія» Карпат

Поки місцеві – на ягодах, туристи тішаться поодинокими білими грибами

Цього літа погода не балує. Особливо жителів Карпат. Наприкінці травня, та навіть ще у червні, вночі були приморозки, потім затяжні дощі. І лише нещодавно погода «виправилась» — в Карпати прийшло звичне липневе тепло.

Фото автора
Фото автора

Через таку капризну по­году донині грибів майже не було — де-не-де мож­на було знайти підберезника чи, якщо дуже пощастить, бі­лого. І ось, схоже, грибний се­зон стартував. Місцеві меш­канці кажуть, що літні білі гриби нарешті мають піти. Кінець лип­ня-початок серпня — якраз їхній час.

Минулі вихідні в Карпатах була чудова погода — вдень те­пло, але не спекотно, надве­чір почав моросити легенький дощ. А десь далеко в горах бу­шувала гроза, її відгомін ледь було чути… В таку погоду шу­кати гриби та збирати чорниці — одне задоволення. Зрештою, якщо грибів не знайдеш, то хоч ягід можна наїстися…

Але нам пощастило. Оскіль­ки чи не усі селяни — від мало­го до старого — нині ходять на ягоди, їх якраз зараз прийма­ють заготівельники (за кіло­грам чорниць платять 62 грив­ні), туристи мають шанс знайти гриби. Бо коли за грибами підуть «глядати» місцеві, турис­там залишиться насолоджу­ватися краєвидами Карпат та цілющим гірським повітрям. Ось і ми знайшли кілька моло­деньких білих грибочків та ко­зариків. На смачну грибну під­ливку нам цілком вистачило. Ще й рідних і друзів можна нею пригостити.

Схожі новини