Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Кіріл з Москви знову повчає українців, як їм жити

Сталося те, у що донедавна не можна було повірити

На шостому році російсько-української війни на вітчизняних телеекранах, які пов’язують із кумом Путіна — Медведчуком, з’явився один з благословителів цієї війни — московський патріарх Кіріл. За правління п’ятого президента Петра Порошенка, коли всьому імперському давали по зубах, цієї відвертої ідеологічної диверсії точно не трапилося б…

Кіріл вирішив привітати православних українців з річницею хрещення Русі. Це було не вітання ієрарха, а пропагандистська лекція-по­вчання ведучого-пропагандис­та з російського ТБ. Говорив про «наш народ», порушив тему «конфліктогенності у сус­пільстві», а причиною цієї кон­фліктогенності назвав «люд­ський егоїзм, обстоювання свого власного „я“ як центру життя». А щоб позбутися її, по­радив брати приклад із життя у Радянському Союзі, де начеб­то було те, що «скріплювало людей».

Згадка про «спільне мину­ле» присутня і у пасажі Кірі­ла про «Велику вітчизняну ві­йну». Московський агітатор у рясі бідкався, що «починаючи з 90-х років багато було зро­блено для того, аби якось пе­рекреслити всю цю історію» (натякав на розвал СРСР, що, за словами Путіна, було най­більшою геополітичною ката­строфою ХХ століття). Кіріл не­мовби попереджає: той, хто відокремився від Росії, став самостійним, пожинає пробле­ми. І тут же дає рецепт їх подо­лання: «Якщо ми хочемо миру і благоденства, ми повинні ро­зуміти, що, живучи тільки для самих себе, працюючи тіль­ки на власне благо, ми ніколи не побудуємо реально добрих відносин з іншими».

Окрему порцію своєї непри­хованої злості Кіріл адресував «розкольникам православ’я» (у них Москва бачить творців, ду­ховенство і вірян Православ­ної церкви України). Всі ці по­сили розкривають справжню мету появи Кіріла у чужому те­леефірі: спрямувати «заблука­лих українців на путь істини»…

Ось як прокоментував від­верто пропагандистський во­рожий виступ московсько­го патріарха політолог Андрій Смолій: «Якщо на «українсько­му» телебаченні Кіріл Гундя­єв вітає українських глядачів з Днем Хрещення Русі, то це вже зовсім сумна ознака. Кремль не криється, що контролює ін­формаційний простір Украї­ни. Національна рада України з питань телебачення і радіо­мовлення, ви хоч моніторите, що відбувається? Чи закри­ли очі, вуха й спостерігаєте, як п’ята колона Кремля окуповує інформаційний простір краї­ни? Наступним в ефірах мед­ведчуківських каналів буде Пу­тін?

Відповідальність за кожну здачу України — від телекана­лів до фронту, від реваншистів у Верховній Раді до провальної зовнішньої політики — несе Зе­ленський і його «слуги народу». Саме вони зробили все, щоб ці особи сиділи на всіх екранах країни".

Схожі новини