Передплата 2024 ВЗ

Мурал Шептицькому показує велич персони і близькість до людей

У середу, 29 липня, на будівлі одного з медичних центрів, що на проспекті Червоної Калини, 64 урочисто відкрили мурал славетному митрополиту Андрею Шептицькому

Мистецький твір присвятити до 155-річчя від дня народження мецената, митрополита. Під час відкриття виступав дитячий колектив «Львівські фанфари». На відкриття прийшли отці різних церков УГКЦ, серед яких — Архиєпископ і Митрополит Львівський УГКЦ Владика Ігор (Возьняк), Парох Різдва Пресвятої Богородиці Орест Фредина.

Мурал намалювала група художників — Святослав Владика, Валентин Гричишов, Наталія Пальчинська, Микола Куцик, Ольга Дмитрук, Глафіра Щербак… На це витратили кілька днів.

Як розповів міський голова Львова Андрій Садовий, це уже четвертий із шести творів мистецтва, які мають постати на багатоповерхівках міста Лева у рамках соціального проєкту «Генії з мікрорайонів: шість районів, шість муралів, шість особистостей».

У мерії кажуть, місце для муралу обрали невипадково. На центральній дорожній артерії Сихова проходить чимало містян, які щодня будуть милуватися мистецьким твором. Малюнок символізує велич постаті, зокрема показує Шептицького, як величну особистість та його близькість до людей. Він умів уникнути у проблеми найбідніших, а також був меценатом культурних проєктів. Андрей Шептицький віддав багато сил освітянсько-виховній та видавничій діяльності: створив у Львові гімназію, підтримував українське приватне шкільництво, розвивав підприємництво, щедро спонсорував українські культурно-просвітницькі товариства, сприяв розвитку культури та мистецтва… За його ініціативи було також створено Львівський національний музей.

«На муралі митрополита Андрея Шептицького зображено двобічно: з однієї сторони — як молодого графа та мецената, а з іншої - як мистецького та громадського діяча, якого свого часу намалював галицький художник Михайло Мороз, — зазначив заступник міського голови Львова з питань розвитку Андрій Москаленко.

Схожі новини