Передплата 2024 «Добрий господар»

Financial Times опублікувало статтю про причини недовіри Заходу до Зеленського

  • 29.07.2020, 12:09
  • 767

У західних партнерів України та МВФ з’явилась стурбованість щодо долі реформ в Україні

Про це пише у своїй колонці для видання Financial Times Тоні Барбер.

Серед головних причин сумнівів міжнародних партнерів автор називає скандальну відставку Голови НБУ Якова Смолія, кримінальні справи проти п’ятого Президента Петра Порошенка та звільнення з уряду низки реформаторів.

Несподівана відставка Якова Смолія з посади Голови центрального банку занепокоїла МВФ та інвесторів приватного сектору. Вони захоплювалися Смолієм та НБУ як зразком доброчесності та професіоналізму, — пише автор.

Заява Якова Смолія про те, що він зазнавав «систематичного політичного тиску», була частково спрямована на законодавців, пов'язаних з Ігорем Коломойським, олігархом, який підтримав кандидатуру президента Зеленського і чия медіагрупа транслює в ефірі його телешоу. Але це також відобразило розчарування в критиці президента щодо процентної ставки та валютної політики Смолія. Новому главі НБУ Кирилу Шевченку не вистачає твердої позиції свого попередника як реформатора, — пише автор.

По-друге, Генеральний прокурор України Ірина Венедиктова розпочала численні розслідування щодо нібито протиправних дій Петра Порошенка, колишнього президента, який зазнав поразки на виборах минулого року. Це викликає побоювання, що в епоху Зеленського застосовується політичне зловживання правосуддям.

По-третє, Зеленський не зміг підтримувати дисципліну в своїй партії, яку після його серіалу назвали «Слуга народу», і виявляє дивовижну готовність позбутися політиків з чіткими реформаторськими намірами. За 14 місяців він не лише втратив Смолія, але звільнив Олексія Гончарука з посади прем'єр-міністра, Оксани Маркарової — міністра фінансів, Тимофія Милованова — міністра економіки та Руслана Рябошапку — Генпрокурора.

Автор також зазначає, що головним викликом для Зеленського є військова агресія Росії на Донбасі.

«Конфлікт на Донбасі не ближче до вирішення, ніж коли Зеленський вступив на посаду. Будь-який компроміс з Росією загрожує реакцією мільйонів українців, які вважають поступки Москві зрадою інтересів та ідентичності України. Західна підтримка країни є передумовою ефективного мирного врегулювання. Але, щоб зберегти цю підтримку, Зеленський повинен залишатися на шляху реформ», — резюмує видання.

Схожі новини