Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Петро Порошенко привітав українців із річницею Хрещення Русі-України

  • 28.07.2020, 09:40
  • 911

П'ятий президент України записав відеопривітання з 1032-ю річницею Хрещення Русі та нагадав про вагомість створення незалежної ПЦУ

Дорогі українці!

Із десятків політично вмотивованих справ, порушених проти мене за наказом Зеленського, є одна, якою я особливо пишаюся. Це справа за Томос, яким надано незалежність Православній Церкві України. Неймовірно, але факт: така справа теж розслідується.

І це ще не все. На ключових посадах в офісі Президента нині працюють люди, які відверто лобіюють інтереси російської церкви в Україні. Це — попри те, що РПЦ цілковито і беззастережно підтримує реваншистську імперську політику Кремля.

Влада заблокувала закон, який зобов’язує російську церкву в Україні у своїй офіційній назві позначити зв’язок із Москвою, а не маскуватися під українською вивіскою.

Ігнорує влада і закон, який наділив громади правом вільного переходу до незалежної Православної Церкви України.

Але ніхто вже не зможе заморозити розквіт нашої Церкви та її визнання іншими православними Церквами.

ПЦУ росте і шириться. Вона зміцнює свій авторитет серед українців. Закономірний історичний процес вже не можна зупинити. Тим більше — розвернути назад. Це наше досягнення — незворотне.

Після Хрещення знадобилося понад тисячу літ, щоб отримати власну незалежну церкву. Але тільки той плід, заради якого випало багато потрудитися, є по-справжньому цінним.

Вибір Володимира виявився не лише релігійним, а й цивілізаційним. Майже вся Європа була на той час християнською. І вже за Ярослава Володимировича Київ став центром потужної європейської держави, інтегрованої у тогочасні політичні і культурні процеси континенту.

«Праця Володимира була епохальною в житті української народу, за що князя цього й названо Великим. Це справді був великий реформатор, який міцною рукою повів Україну на Захід і прищепив їй західну культуру», — писав митрополит і просвітитель Іларіон Огієнко.

Тож тисяча тридцять друга річниця Хрещення це більше, ніж релігійне свято. Тому цей день важливий для усіх українців. Незалежно від того, хто яку віру сповідує — християнську, мусульманську, іудейську чи якусь іншу. Чи взагалі є атеїстом.

Тож вітаю кожного українця в Україні та поза її межами з Днем Хрещення Руси-України та бажаю міцної віри в перемогу нашої держави та процвітання українського народу.

Бережімо і зміцнюймо нашу єдність, нашу духовну свободу і нашу вільну незалежну європейську Україну, закладену Володимиром Великим.

Слава Україні!

Схожі новини