Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Окупаційна влада Криму намагається знести український храм

  • 25.07.2020, 10:55
  • 805

Архієпископ Сімферопольський і Кримський Климент отримав постанову від «служби судових приставів Криму» про знесення храму Православної церкви України в Євпаторії. Знести будівлю вимагають упродовж 5 днів

Про це повідомляє Офіс омбудсмена України.

Крім того, у разі невиконання вимог щодо архієпископа окупаційна влада Криму може відкрити кримінальне провадження за ст. 315 Кримінального кодексу Росії — невиконання вироку суду, рішення суду або іншого судового акта.

Так званий «суд» у Криму ухвалив рішення про знесення споруди через нібито відсутність у відповідача доказів, які підтверджують законність використання земельної ділянки та будівлі громадою ПЦУ в Євпаторії.

Омбудсменка також засуджує дії окупаційної влади та зазначає, що рішення так званих «судів» у Криму та переслідування за релігійними переконаннями представників Православної церкви України є порушенням статті 9 Європейської Конвенції з прав людини, яка гарантує кожному право на свободу думки, совісті та релігії.

Читайте також: Обмовився? Московський патріарх привітав росіян із початком війни

Нагадаємо, 14 листопада 2019 року Арбітражний суд Центрального округу Калуги (Російська Федерація) відхилив касаційну скаргу представників Кримської єпархії ПЦУ. Йшлося про оскарження рішення так званого «Міністерства майнових і земельних відносин» в Криму про «розірвання договору оренди» на приміщення кафедрального собору святих Володимира й Ольги в м. Сімферополі (АР Крим).

У зв'язку з чим очікується знищення єдиного храму Православної Церкви України у Сімферополі та центру Кримської єпархії ПЦУ, доступ до якого раніше вже був унеможливлений через дії окупаційної влади.

Раніше Комітет ООН з прав людини, отримавши скаргу від православних українських вірян міста Сімферополя, двічі зобов"язував Росію не виселяти Кримську єпархію з кафедрального собору. Однак влада РФ зобов'язання ігнорує.

Архієпископ Климент повідомив, що після рішення суду про передачу в користування російського «Міністерства майнових відносин Криму» майно собору ПЦУ в Сімферополі розграбували і знищили. Російська влада публічно не коментувала цю ситуацію.

Схожі новини