Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Катастрофа МАУ: з'явилися перші дані з розшифрованих самописців

  • 24.07.2020, 13:55
  • 906

Розшифровка бортових самописців зі збитого над Тегераном українського літака підтвердила спричинення катастрофи зовнішніми чинниками

Про це заявив у твіттері заступник міністра закордонних справ України Євген Єнін, передає Радіо Свобода.

«Вдячний всім партнерам, які допомогли наблизити цей момент. „Чорні ящики“ від PS752 були успішно зчитані та розшифровані. Розшифровка підтвердила факт незаконного втручання в роботу літака», — написав Єнін.

Він повідомив, що офіційний Київ чекає іранську сторону на перший раунд переговорів наступного тижня.

Напередодні органи розслідування авіаційних інцидентів Франції, а також Канади повідомили, що інформація з обох бортових реєстраторів українського пасажирського літака, збитого в Ірані на початку січня, повністю знята і здійснений її попередній аналіз. Що саме з’ясовано наразі невідомо. Інформацію з обох самописців, які Іран після тривалих зволікань урешті передав до Парижу, зняли 20 липня, 21 липня почався її попередній аналіз. Усі отримані дані передали представникам Ірану.

Читайте також: «Визнайте людську помилку»: Іран не хоче сплачувати компенсацію за катастрофу МАУ

Літак Boeing 737−800NG із реєстраційним номером UR-PSR авіакомпанії «Міжнародні авіалінії України» рейсу PS752 з Тегерану до Києва був збитий невдовзі після вильоту з міжнародного аеропорту столиці Ірану вранці 8 січня. Загинули всі 176 людей, які були в літаку, — 167 пасажирів і 9 членів екіпажу. Серед загиблих — громадяни семи країн, зокрема 11 українців (усі 9 членів екіпажу і 2 пасажирів).

Лише вранці 11 січня в Ірані після кількох днів заперечень офіційно визнали свою вину за збиття українського літака силами своєї протиповітряної оборони, яке назвали помилковим, і взяли на себе відповідальність. Пізніше стало відомо, що Іран надіслав Україні проєкт меморандуму про взаєморозуміння, згідно з яким Київ і родини загиблих мають погодитися списати причину катастрофи на «людську помилку» і відмовитися від права позиватися на людей, які причетні до збиття літака, в судах.

Схожі новини