Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Від тарілки до монументу»

Під такою назвою у Центрі архітектури, дизайну та урбаністики «Порохова вежа» відкрилася виставка робіт Львівської фабрики кераміки і скла

На жаль, ця унікальна фабрика припинила своє існування майже двадцять років тому. Але спадок, залишений нею, важко переоцінити. Куратор виставки, музикант, арт-менеджер, колекціонер мистецтва Павло Гудімов, поставив за мету зберегти пам’ять про унікальних львівських майстрів ужиткового мистецтва і продемонструвати їхні вироби та вироби інших львівських митців. Експонати виставки надали приватні колекціонери, художники, етнографічний музей. Це керамічні вироби, скульптури і вироби зі скла.

— Вперше в історії під одним дахом ви­ставки зустрілися всі напрямки роботи фа­брики кераміки і скла, — каже Павло Гуді­мов. — Є багато інтерв’ю, спогадів, сотні фотографій і безодня артефактів, які по­тягнуть на окремий музей. Уявіть собі, од­ночасно у печах фабрики варилося 16 тонн скла! Фабрика була особливою платфор­мою для розвитку творчості у тиражній су­венірній продукції і виставкових автор­ських екземплярах, базою, де зустрічалась радянська монументальна пропаганда пам’ятників та безмежна краса гутного скла, кераміки та інтер’єрних рішень. Со­тні самобутніх художників і скульпторів! І ми маємо зберегти пам’ять про таке явище, як ця фабрика.

Фото автора
Фото автора

Проєкт реалізовано за грантової під­тримки Львівської міської ради «Фокус на Культуру».

Виставка діятиме до 18 жовтня 2020 року.

Фото автора
Фото автора

Схожі новини