Передплата 2024 «Добрий господар»

Євросоюз виділив Україні 1,2 мільярдів євро кредитної допомоги

  • 23.07.2020, 17:08
  • 716

Україна та ЄС підписали Меморандум і Кредитну угоду щодо отримання «виняткової» макрофінансової допомоги Європейського Союзу в сумі 1,2 млрд євро.

Відповідні документи були підписані в межах робочого візиту Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля до Брюсселя. Про це повідомляє Урядовий портал. Разом з очільником Уряду в робочій поїздці беруть участь Міністр фінансів Сергій Марченко та Голова Національного банку Кирило Шевченко.

Програма макрофінансової допомоги триватиме 12 місяців і передбачатиме виплату двох траншів по 600 млн євро кожен. Передбачається, що виділення першого траншу можливе одразу після набрання чинності Меморандуму про взаєморозуміння і Кредитної угоди. Отримання другого траншу стане можливим після виконання українською стороною низки спеціальних умов та після проведення Єврокомісією відповідної оцінки щодо виконаних зобов’язань.

Положеннями узгодженого з Європейською Комісією проекту Меморандуму передбачено вісім зобов’язань Української Сторони для отримання другої частини макрофінансової допомоги, які зокрема, передбачають: підвищення прозорості та ефективності медичних закупівель; впровадження реформи податкової та митної адміністрацій і реалізації планів податкової й митної реформ; посилення незалежності, доброчесності, ефективного функціонування судової влади; посилення прозорості та ефективності системи державного управління та незалежності й ефективності роботи антикорупційних органів і прокуратури; розширення повноважень приватних виконавців; відновлення активів у державних банках; ухвалення у першому читанні проекту закону про створення нового агентства (органу) для розслідування серйозних економічних та фінансових злочинів; запровадження нормативно-правової бази корпоративного управління для державних підприємств (відповідно до керівних принципів ОЕСР); покращення функціонування ринку газу.

Схожі новини