Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Урізали розмір пенсії: кому можуть скоротити виплати

  • 20.07.2020, 09:31
  • 7 658

Виплати пенсіонеру, який працює або здійснює підприємницьку діяльність, будуть іншими

Всупереч підвищенню прожиткового мінімуму та розміру мінімальної пенсії, частина українців могли помітити, що розмір соцвиплат зменшився.

Про це повідомляє «Пенсійний кур’єр».

Експерти пояснюють, що виплати пенсіонеру, який працює або здійснює підприємницьку діяльність, будуть іншими.

Зокрема, у разі працевлаштування громадянина перерахунок пенсії з урахуванням нового прожиткового мінімуму для обчислення мінімального розміру або доплати законодавством не передбачено.

Під час призначення (перерахунку) пенсії пенсіонеру під особистий підпис повідомляють про його обов’язки у разі працевлаштування надати дані про це в органи Пенсійного фонду.

Важливо пам’ятати, що якщо пенсіонер не повідомить про такі зміни, а Фонду стане про них відомо під час звірки з державними реєстрами, пенсіонеру можуть загрожувати штрафні санкції.

Іншими словами, його пенсія може зменшиться.

Окремо пенсіонерам радять за кілька місяців по досягненню пенсійного віку звернутися до фахівців Пенсійного фонду, які проведуть попередню правову експертизу документів та їх належного оформлення.

Найчастіше зустрічаються такі помилки:

неточності в оформленні трудових книжок (неповні або неточні записи, незасвідчені виправлення, відсутність або погана якість друку);
довідки про стаж, особливо довідки, які уточнюють особливий характер роботи, заповнюються неправильно (є виправлення, відсутні номер, дата видачі, розшифровка підписів, підстава видачі довідки, зазначаються неточні або неповні відомості про роботу майбутнього пенсіонера);
трапляються неточності і в індивідуальних відомостях із системи персоніфікованого обліку.

Схожі новини