Передплата 2024 «Добра кухня»

Керівництво ДБР вимагало закрити канал "Прямий"

  • 18.07.2020, 16:20
  • 1 406

Керівники Державного бюро розслідувань, зокрема перший заступник директора ДБР Олександр Бабіков, давали вказівки слідчим вжити заходів для арешту телеканалу "Прямий" як речового доказу, внаслідок чого канал мав припинити свою діяльність

Про це в ексклюзивному інтерв"ю Світлані Орловській розповів керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький.

Він вважає, що такі дії мають ознаки наступу на свободу слова. Після того, як він висловив керівникам бюро свою позицію, справу «Прямого» каналу передали в інший підрозділ ДБР.

«Це кримінальне провадження розслідувалося слідчими, які були підпорядковані мені орієнтовно до лютого поточного року. Дійсно, стояли певні вимоги і вказівки, що все ж таки потрібно вжити заходи для арешту телеканалу, для припинення фактично його діяльності. Ми зі слідчими однозначно відмовилися це робити. І тоді кримінальне провадження забрали від слідчого, який підпорядкований мені. З мого підрозділу в інший підрозділ. Але дотепер, наскільки відомо мені, інші слідчі також відмовилися робити такі речі», — зазначив Корецький.

Він також підтвердив, що провадження було відкрите за заявою Андрія Портнова.

«Не розголошуючи таємницю досудового розслідування, я вам скажу, на мою думку, склад злочину в діях Порошенка в цьому кримінальному провадженні відсутній. Наразі повідомити особам, які підслідні ДБР, про підозру підстав немає», — зазначив Корецький.

Він також повідомив, що у березні-квітні на нарадах у Бабікова обговорювалось це провадження, і вже тоді була очевидною відсутність перспектив у розслідуванні.

«Орієнтовно це був березень-квітень. Я був присутній на нарадах у Бабікова, де заслуховувалося це кримінальне провадження вже з іншим старшим слідчої групи, іншим слідчим, який проводить безпосередньо розслідування, і я знаю, що там і як там зараз. То на той час в діях посадових службових осіб, які підслідні ДБР згідно вимог КПК, складу злочину однозначно немає», — наголошує Олег Корецький.

«Бабіков однозначно знав, що там немає складу злочину в діях тих службових осіб, які підслідні ДБР. У нас були пропозиції: приймаймо рішення про закриття цього кримінального провадження або звернімося до прокурора, і нехай прокурор визначає підслідність за іншим органом досудового розслідування. Хоча ми однозначно казали, що на нашу думку все уже розслідувано», — говорить Корецький.

Олег Корецький зазначив, що, попри це, перший заступник директора ДБР Бабіков наполягав на продовженні розслідування.

«На його думку потрібно виконувати інші слідчі дії з метою дослідження якогось контенту, наприклад, що саме канал поширює і так далі. Хоча на той час він не був керівником органу досудового розслідування і вказівок не міг ніяких давати. Ці вказівки його виконуватися слідчим не могли однозначно. Але маємо те, що маємо. Наразі не знаю стовідсотково, але нібито це кримінальне поводження не закрите. Я не маю доступу до ЄРДР і не володію офіційною інформацією, але на словах його продовжують розслідувати», — говорить Олег Корецький.

«Знаєте, є таке поняття „наступ на свободу слова“. У цілому світі, в Європі — це неправильно, і не потрібно такі речі робити. І слідчий це розумів, і я це розумів. Тому це провадження у нас забрали до інших слідчих», — переконаний Олег Корецький.

Нагадаємо, керівник слідчої групи ДБР Олег Корецький заявив, що фактичне керівництво Державного бюро розслідувань в особі Олександра Бабікова чинило тиск на слідчих з метою арештувати телеканал «Прямий».

Схожі новини