Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Тест на креветку": МОЗ знизило прохідний бал для студентів-медиків

  • 18.07.2020, 11:55
  • 1 425

Міністерство охорони здоров'я знизило прохідний бал іспиту для медиків, бо хотіли підтримати студентів у нелегкий навчальний рік. Позицію відомства озвучила заступниця очільника МОЗ Ірина Микичак під час брифінгу 17 липня

«Крок» — оцінює велику роботу студентів впродовж всього навчального курсу. А «Крок-2» — це екзамен після завершення медичного університету. Кожного року межу «Кроку» та оцінку знань переглядає міністерство, встановлюючи певний відсотковий ценз, повідомляє Zaxid.net.

«Цього року були загалом вкрай складні умови для навчального процесу, тому МОЗ на пропозицію Центру тестування і науково-педагогічних працівників, вважає, що ми можемо знизити відсотковий ценз КРОКу, щоб зняти психологічне напруження для наших студентів і підтримати їх морально у цій ситуації», — повідомили у міністерстві.

Крім того, у відомстві зазначили, що іспит не визначає професійну готовність медика.

«Варто звернути увагу, що сам по собі „Крок“ не визначає професійної готовності випускника медичного університету. Далі триває ще навчання в університеті. Окрім теоретичних знань, украй важливою є оцінка практичних навичок», — розповіла Ірина Микичак.

За її словами, на якість знань впливає не іспит, а свідомість і готовність кожного студента до самонавчання.

«Ми зараз працюємо з міжнародними агенціями для того, щоб цей тестовий ліцензований іспит в Україні відбувався на тих самих засадах, що і в європейських країнах. Тобто, щоб це був єдиний іспит, який би визнавався в іноземних університетах, і дійсно належно оцінював теоретичну та практичну підготовку наших випускників», — додали у міністерстві.

Читайте також: Випускникам медичних вишів доведеться проходити військову кафедру

Зауважимо, що раніше МОЗ зареєструвало проєкт наказу, в якому йдеться про зниження на 10% прохідного балу іспитів для студентів-медиків.

Для успішного проходження «Кроку» студентам потрібно дати 50,5% правильних відповідей. Для проходження тесту «Крок-2» наразі обов'язково правильно відповісти на 60,5% тестових завдань. У проєкті наказу цей відсоток пропонують знизити до 50,5%.

Починаючи з 2015/2016 навчальних років для проходження «Крок-3» необхідно було правильно скласти 70,5% тесту. Тепер пропонують, щоб для проходження «Крок-3» було достатньо 60,5% правильних відповідей.

Студенти медики відреагували на проєкт наказу флешмобом «Тест на креветку».

Як пише студентка медичного вишу Кароліна Айрапетян, з 200 питань тесту, 20 — запитання зі шкільного курсу біології.

«Ба більше, тести дуже схожі або ідентичні до буклетів минулих років і мені здається: якщо просто зазубрити всі минулорічні буклети — то 50,5% вам гарантовано!», — стверджує Айрапетян.

Суть тесту на креветку полягає в тому, що студенти пропонують всім охочим спробувати здати «Крок» та упевнитись, що це елементарний іспит. І такий низький прохідний бал є недопустимим для майбутніх лікарів.

Схожі новини