Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Вітамінний рай: десять корисних властивостей кавуна

  • 18.07.2020, 20:15
  • 4 672

Хоча багато хто думає, що кавун складається тільки з води і цукру, в ньому міститься безліч вітамінів, мінералів і антиоксидантів. Водночас він має низьку кількість калорій

Серед головних переваг виділяється здатність поліпшувати здоров'я кісток, очищати нирки та запобігати пошкодженню клітин, повідомляє psicologiaymente.com.

  • Підвищує гідратацію організму

Кавун на 92% складається з води і містить важливі електроліти, що сприяє підтриманню водного балансу в організмі.

  • Зміцнює імунну систему та запобігає пошкодженню клітин

Він багатий на вітамін С, який необхідний для імунної системи, щоб боротися з різними захворюваннями (наприклад, застудою). Також підтримує окислювально-відновний баланс клітин і захищає від активних форм кисню, які їх пошкоджують.

  • Бере участь в загоєнні ран

Вітамін C необхідний для формування нової сполучної тканини. Ферменти, які беруть участь в утворенні колагену (основного компонента загоєння ран), неефективні без вітаміну С.

  • Поліпшує здоров'я кісток

Кавун містить лікопін — пігмент, необхідний для здоров'я кісток. Він зменшує окислювальний стрес, який, зазвичай, знижує активність остеобластів і остеокластів — двох кісткових клітин, що беруть участь в патогенезі остеопорозу. Крім того, кавун багатий на калій, що допомагає утримувати кальцій в організмі, а це, своєю чергою, призводить до оздоровлення кісток і суглобів.

  • Зміцнює серцево-судинну систему

Споживання кавуна у великих кількостях позитивно впливає на серцево-судинні функції, оскільки збільшує кровотік за допомогою вазодилатації (розширення судин).

  • Допомагає зменшити кількість жиру

У ньому міститься цитрулін — амінокислота, яка допомагає зменшити кількість жиру в клітинах. Вона перетворюється на аргінін у нирках. Коли абсорбується, здатна блокувати активність лужної фосфатази, допомагаючи запобігти надмірному накопиченню жиру в організмі.

  • Має сечогінний ефект

Це природний сечогінний засіб, який допомагає збільшити потік сечі та очищає нирки. Також кавун бере участь в процесі видалення аміаку з печінки. Він є відмінним натуральним продуктом для схуднення.

  • Поліпшує здоров'я очей

Кавун — гарне джерело бета-каротину, який перетворюється на вітамін А. Він допомагає виробляти пігменти в сітківці ока і захищає її від вікового регресу.

  • Має протизапальну та антиоксидантну дію

Кавун багатий на такі фенольні сполуки, як флавоноїди, каротиноїди та тритерпеноїди. Каротиноїдний лікопін зменшує запалення і нейтралізує вільні радикали. Окрім того, тритерпеноїд кукурбітацин Е блокує активність ферментів циклооксигенази, які нерідко викликають запальний процес.

  • Зменшує ризик розвитку раку

Оскільки кавун — чудове джерело вітаміну С та інших антиоксидантів, кавун допомагає боротися з утворенням вільних радикалів. За даними різних досліджень, споживання лікопіну пов'язане зі зменшенням ризику раку простати.

Схожі новини