Передплата 2024 «Добрий господар»

"Не можете допомогти коштами, то хоч передайте парасольки від сонця і два біотуалети…"

Максим Козицький не здолав блокпост пікетувальників траси, а священник Роман Гром продовжує голодування

Четвер — четвертий день блокування траси Львів-Самбір-Ужгород біля села Стрілки Старосамбірського району. Нагадаємо, мешканці 11 сіл гірської округи уже десятиріччями борються за ремонт близько 20 кілометрів дороги.

Ремонтники тут час від часу з'являються, але хіба для косметичного прогладжування ям, які через короткий проміжок часу знову утворюються. Люди не раз писали звернення до розмаїтих чиновників, перекривали дорогу і навіть вдавалися до креативних перформенсів — складали пісні та знімали кліпи. Все заради того, аби привернути увагу до наболілої проблеми. Але марно…

У понеділок терпець урвався остаточно і люди перекрили трасу. А місцевий священник о. Роман Гром та три його парафіянки оголосили голодування на знак протесту проти бездіяльності влади.

У середу до блокувальників виїхав голова Львівської ОДА Максим Козицький. Спочатку проінспектував ремонти на деяких інфраструктурних об'єктах району, а потім приїхав до протестувальників. Але далі імпровізованого блокпоста, який встановили люди, чиновник проїхати не міг. Зустріли його піснею на мелодію «Воїни світла, воїни добра» авторства місцевих митців, а закінчилася зустріч «Козацьким маршем», під який автівка губернатора розвернулася і поїхала назад до Львова. А поміж пісенною творчістю були монологи і діалоги.

Максим Козицький розпочав оптимістично, мовляв, я вас усіляко підтримую, тішуся, що громада самоорганізувалася, але достатньої кількості грошей на ремонт дороги все одно нема. Область спромоглася виділити на страждальну трасу 2 мільйони, але це, як жартують, «туфля асфальту», бо треба щонайменше 270 мільйонів. Це та сума, яку виділили на усі дороги області, а віддати всі гроші на трасу Стрілки-Мшанець, значить обділити інші міста та села Львівщини. Максим Козицький втішив людей, що нарешті виготовили проєктно-кошторисну документацію, яка пройшла експертизу, і як тільки надійдуть кошти, їх негайно спрямують на гірську дорогу. У результат дискусій, селяни дійшли висновку, що губернатор приїхав до них ні з чим… Його заспокійливі слова про те, що будемо думати, де брати гроші, позитивного ефекту на народ не справили. Не втішала блокувальників ідея очільника області створити відповідну робочу групу з «думання», у яку увійдуть, крім чиновників області, чотири особи з числа пікетувальників.

До львівського гостя звертався старосамбірський отець-декан УГКЦ Михайло Николин, імость отця Грома, які переймалися тим, що голодування для отця Романа може закінчитися плачевними наслідками… Але і цей аргумент грошей на ремонт траси не додав… Один з активістів тонко потролив голову ЛОДА, сказав, якщо не можете допомогти коштами, то хоч передайте людям парасольки від сонця і два біотуалети…

Максим Козицький попрохав людей розблокувати йому трасу, бо ще має зустрічі на Турківщині. Хтось запропонував йому стати у загальну чергу, хтось обурився, мовляв, то не навмисне до нас їхав, а проїздом на Турку?! Губернатор не став пробивати «стіну», розвернув свою автівку у бік Львова, а пікет увімкнув «Козацький марш».

Отець Роман Гром, порадившись з ініціаторами акції, продовжує голодування.

Тим часом

Голова Львівської ОДА у мережі Фейсбук розмістив допис:

«Дорога Стрілки-Мшанець не стала аварійною зараз. Вона у такому стані — десятиліттями. Колишня влада взагалі не займалася нею! До нинішнього часу не було навіть проектно-кошторисної документації та експертизи на цю дорогу. Як результат — не виділялося жодних коштів на її ремонт.

За моєї каденції на пості голови ЛОДА маємо суттєві зрушення.

По-перше, зроблено ПКД і експертизу. Знаємо суму, яка потрібна, — майже 270 млн грн. На наступні роки ці кошти вже можна закладати у бюджет. І поетапно виконувати роботи.

На цей рік бюджетом передбачено всього 2 млн грн. Розуміючи, що цього замало, минулого тижня я особисто звернувся до Держагенства автомобільних доріг з проханням виділити додаткові кошти, щоб пришвидшити процес".

Схожі новини