Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

“Споруджувати на Львівщині храм конфесії, яка своїм центром має Москву, - аморально”

У Золочеві заблокували будівництво церкви Московського патріархату

У Золочеві влада і громадськість борються з ймовірним будівництвом церкви УПЦ МП. Ще на початку липня міський голова Золочева Ігор Гриньків заявив, що у місті на вул. Труша, 9, на приватному обійсті розпочали будівництво церкви Московського патріархату. Наразі спорудили вагончик для моління, а поруч заливають фундамент для стаціонарної будівлі храму.

Цю ділянку свого часу придбала 22-річна Ольга Шаховал, місцем народження якої зазначено Почаїв Тернопільської області, де є лавра Московського патріархату. Будівництво релігійної споруди відбувається після отримання дозволів Держархбудінспекції у Львівській області, як «реконструкція з розширенням садибного будинку (індивідуального будинку)». Будову обнесли глухим парканом. У вагончику вже відбуваються релігійні богослужіння, про що свідчать сусіди. Люди обурені і категорично проти такого одіозного сусідства.

Золочівські депутати влаштовували нічні чергування біля цієї ділянки, аби завадити будівництву. Позачергова сесія Золочівської міськради винесла рішення про недопущення будівництва храму УПЦ МП. Біля обійстя на вул. Труша, 9 відбулися загальні збори Золочівської громади, які своєю резолюцією підтримали рішення міськради. Збори вимагають від Ольги Шаховал усунути порушення державних будівельних норм, тобто демонтувати незаконно встановлену огорожу та вивезти з території міста самовільно встановлений металевий павільйон, який використовується для проведення релігійних обрядів УПЦ МП. Також збори звернулися до голови ЛОДА Максима Козицького, обласної Держархбудінспекції, Нацполіції, народних депутатів.

Голова Львівської ОДА Максим Козицький прокоментував ситуацію: «Повідомляю, що станом на сьогодні у Золочеві не зареєстровано релігійних організацій УПЦ Московського патріархату, жодна така організація не зверталася із заявою щодо реєстрації статуту. Але треба сказати, що релігійні організації в Україні можуть діяти і без державної реєстрації. Закон їм цього не забороняє. На мою особисту думку, споруджувати на Львівщині храм конфесії, яка своїм центром має Москву, — аморально. Якщо будівництво несанкціоноване, то його мають перевірити правоохоронні та контролюючі органи. А ЛОДА, зі свого боку, забезпечить об’єктивність та неупередженість такої перевірки».

Будівництво храмів тишком-нишком — звична тактика патріархату країни-агресора. Розуміючи, що офіційно їм ділянку під забудову такої сакральної споруди ніхто не дасть, «парафіяни» купують земельну ділянку потрібної площі, і вже на приватній території починають будівництво церкви. Таким чином була збудована величезна церква УПЦ МП у Бродах. Торік у Львові розгорівся скандал, коли стало відомо, що на території колишнього заводу «Кінескоп», на вул. Антоновича, почали будівництво другого поверху над будівлею уже діючої церкви Пресвятої трійці так званої УПЦ МП. Цю споруду теж свого часу звели на приватній ділянці.

Схожі новини