Передплата 2024 ВЗ

Книга, на яку має зуб Медведчук, стала дефіцитом

Тому її спішно додруковують – поки суд не наклав заборону

У зв'язку зі зрослим попитом читачів видавництво «Віват» терміново додруковує книгу Вахтанга Кіпіані «Справа Василя Стуса». Її прагне через суд заборонити головний фігурант-антигерой — нині народний депутат від «Опозиційного блоку» — За життя", а у радянські часи — адвокат поета-дисидента Віктор Медведчук.

Заборонити можуть уже 14 серпня, коли у Дарницькому райсуді Києва відбудеться сьоме за чергою, ймовірно, заключне засідання у процесі, де Мед­ведчук позивається проти Кі­піані у справі про захист чес­ті, гідності і ділової репутації. Нардеп вважає, що у згаданій книзі (а її написано на осно­ві документальних матеріа­лів з архівів КДБ, і Медведчук виглядає там не захисником Стуса, а радше союзником ра­дянських прокурорів) її автор обмовив, образив, кинув тінь на нього, спотворивши його участь у справі Стуса. Відтак вимагає заборонити поширен­ня цієї книги будь-де і згадку про неї у ЗМІ. Своєю чергою, видавництво «Віват» вважає, що така вимога є тиском на свободу слова.

Очікувалося, що остаточний вердикт резонансній книзі ви­несуть 10 липня. Але того дня суддя встиг дослідити лише перший том справи. Її розгляд, а відтак ухвалення рішення, пе­ренесли на середину серпня.

Вахтанг Кіпіані каже про зворотний для Медведчука ефект від його позову. Щойно громадськість дізналася про ймовірність заборони книги про Стуса, тут же почали ма­сово викуповувати цю книгу всюди, де її продавали. За сло­вами Кіпіані, за дві-три доби було викуплено понад місячні запаси книг. Такий ажіотажний попит був у жовтні минулого року, коли стало відомо про початок цього судового про­цесу. Через шалені темпи роз­продажу «Справи Василя Сту­са» нині в її автора залишився лише його власний примірник. «Книгу буде додруковано, — по­відомив Вахтанг Кіпіані. — Тому всім, хто ще не встиг її набути, треба просто почекати. Оскіль­ки минулої п’ятниці суд не ви­ніс фатального рішення про „заборону розповсюдження на будь-якій території“, то ще до засідання суду 14 серпня „Справа…“ буде».

Схожі новини