Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Половина людства зникне: світу напророкували стрімке вимирання

  • 15.07.2020, 13:56
  • 1 053

Чисельність населення планети протягом наступних 45 років значно скоротиться, що спричинить за собою "революцію в історії людської цивілізації", а також глибокі зміни в тому, як люди живуть.

Зокрема, світ змінить свої погляди на міграцію і змушений буде обрати ліберальнішу політику щодо неї. Про це свідчать результати нового дослідження, проведеного вченими з Інституту метрик і оцінки здоров'я (IHME) в Медичній школі Університету Вашингтона, пише The Lancet.

Так, якщо нині населення Землі становить приблизно 7,8 мільярда людей, то протягом наступних десятиліть, прогнозують фахівці, воно ростиме й досягне піку в 2064 році. Тоді людство налічуватиме до 9,7 млрд осіб, однак потім скоротиться до 8,8 млрд до 2100 року.

Також щонайменше 23 країни можуть побачити скорочення населення на понад 50%. Це стосується, наприклад, Японії, Таїланду, Італії, Іспанії, Португалії, Південної Кореї та інших держав, де спостерігається старіння населення й низький рівень народжуваності. Прогнозується, що така ж доля очікує і Китай — країна, яка асоціюється з безперешкодним зростанням населення, має скоротитися з 1,4 млрд людей 2017 року до 732 млн 2100-го.

Зауважимо, що дослідження було присвячено вивченню того, як смертність, народжуваність та міграція вплинуть на населення планети в найближчі 80 років. У ньому вчені також пояснили, як війна, стихійні лиха і зміна клімату можуть вплинути на кількість смертей у різних частинах планети.

«Ми побачимо багато радикальних зрушень у геополітичній владі й тому, як мільярди людей живуть по всьому світу. Одну з головних змін внесуть деякі країни, які відчувають різке скорочення кількості дорослих людей працездатного віку, що, зі свого боку, може створити навантаження для їхньої економіки і вплинути на геополітичний баланс сил у світі», — пояснюють науковці.

За їхніми словами, 21 століття побачить революцію в історії людської цивілізації. Так, Африка і арабський світ визначатимуть майбутнє людства, тоді як Європа і Азія послаблять свій вплив. Ба більше, до кінця століття світ нібито стане багатополярним, а домінантними державами будуть Індія, Нігерія, Китай і США.

«Це буде дійсно новий світ, до якого ми повинні готуватися сьогодні», — підкреслив головний редактор The Lancet доктор Річард Хортон.

Схожі новини