Передплата 2024 «Добрий господар»

Чим більше хворих, тим краще: епідеміолог оцінив шанси України впоратися з пандемією

  • 15.07.2020, 11:56
  • 714

Чим більше людей перехворіють на коронавірус цього літа, тим вищою буде колективна імунізація перед цією інфекцією до листопада, коли почнеться сезон захворювань на грип та застуду.

У цьому переконаний один із провідних у світі епідеміологів, доктор медичних наук із Атланти (США), професор, президент компанії DiaPrep System Inc Михайло Фаворов, інформує Обозреватель.

«Вірус, безсумнівно, є сезонним. Але коли вперше потрапляє в популяцію, йому не до пори року — всі сприйнятливі, зараження йде легко. З початком епідемії були введені дуже жорсткі карантинні заходи: всі сидять вдома, зараження сповільнюються, все добре. Але довго тримати населення в ізоляції не виходить. А як тільки відпустили — всі кинулися робити справи, які через карантин довелося відкласти», — говорить експерт.

За його словами, через це кількість контактів настільки зросло, що знову пішов спалах захворюваності на COVID-19, навіть не дивлячись на літо та не сезон. Зараз же, підкреслив Фаворов, вірусу не дуже комфортно, він не такий смертельний, але заражень більше.

Читайте також: У США заявили, що вакцина проти Covid-19 успішно пройшла тестування на людях

Водночас доктор медичних наук вважає, що, наприклад, в Україні якраз зберігається оптимальна модель поведінки суспільства під час пандемії. Він переконаний, що країна, безумовно, переживає стрес і навантаження на систему охорони здоров'я. З іншого ж боку, говорить професор, повертати зараз жорсткий карантин було б неправильно.

«Треба орієнтуватися не за кількістю захворювань. Число — це скільки людей обстежено, наскільки хороші й погані використано тести. Треба орієнтуватися на кількість ліжок у лікарнях. Якщо їх бракує, ситуацію треба тримати», — порадив Фаворов.

Схожі новини