Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Рада запровадила державний збір за виліт пасажирів: кому платити не доведеться

  • 13.07.2020, 17:55
  • 1 171

Верховна Рада схвалила за основу і в цілому проєкт закону №2424 "Про внесення змін до Повітряного кодексу України щодо удосконалення механізму справляння зборів за кожного пасажира, який відлітає з аеропорту України, та за кожну тонну вантажу, що відправляється чи прибуває до аеропорту України"

Про це повідомляє ЕспресоTV.

Проєкт закону підтримали 256 народних депутата.

Згідно з текстом документу, проєкт закону пропонує встановити ставку державного авіаційного збору за кожного пасажира, який буде літати у межах України, у розмірі 0,5 долара, на міжнародних рейсах — 2 долари. За кожну тонну вантажу у межах України збір складе 2,5 долари, а при здійсненні міжнародних рейсів з чи в Україну — 10 доларів.

Зазначається, що державний збір не стягується при виконанні перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій держав, а також при перевезенні транзитних пасажирів.

Читайте також: Разумков погодився розглянути скандальний законопроєкт про мову викладання у школах

Відповідно до пояснювальної записки до проєкту закону, зараз сплата авіаційних зборів регулюється постановою Кабміну. Законопроєкт пропонує врегулювати питання сплати державних зборів з суб'єктів авіаційної діяльності на рівні законодавства, зважаючи на практику неоднозначного трактування суб'єктами авіаційної діяльності норм чинного законодавства.

Згідно з законом, збір не береться у разі здійснення:

  1. перевезень вищих посадових осіб та офіційних делегацій України та інших держав;
  2. перевезень товарів гуманітарної допомоги з/до України згідно з актами Кабінету Міністрів України;
  3. польотів, пов’язаних із забезпеченням проведення робіт з ліквідації наслідків стихійного лиха, авіаційних та інших подій, санітарних авіарейсів (у тому числі перевезень тіла (останків, праху) померлого);
  4. перевезень пасажирів, які належать до категорії осіб, звільнених від сплати зборів згідно із законом;
  5. перевезень дітей віком до двох років;
  6. перевезень транзитних пасажирів.

Схожі новини