Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Україна зіштовхнеться з новою вірусною загрозою: медики забили на сполох

  • 13.07.2020, 17:35
  • 1 474

В Україні декілька попередніх днів кількість тих, хто одужав від COVID-19, перевищувала кількість хворих, і влада зраділа, що правильно вибрала карантинну політику. Водночас медики переконують, що це не так і вже до осені країна зіткнеться із другою хвилею пандемії. Ба більше, експерти побоюються, що під кінець року до неї приєднається спалах ще однієї інфекції – кору

Такої думки дотримуються вітчизняні лікарі, передає ТСН.

«Йдеться не про кількість хворих, а кількість виявлених, які мають лабораторне підтвердження. Наша система епіднагляду за COVID-19 — це приблизно 35%», — вважає імунолог Федір Лапій, зазначаючи, що офіційні цифри дуже далекі від реальних і щоденну статистику від МОЗ треба множити на три.

За його словами, йдеться про людей, які не так далеко, як здається: поруч може перебувати заражений, але він цілком може бути взагалі безсимптомним.

«Якщо я хворий, то розумію, що мені погано. Захворів, сиджу вдома. А якщо не маю відчутних симптомів, то їжджу на роботу, призначаю зустрічі. Ношу маску у стилі Ван Гог», — додає Лапій.

Імунолог наголосив, що коронавірусу це і треба. Тому, поки люди носять маски за останніми трендами — під носом, на вусі або лікті, вони самі ж наближають те, чого так сильно боялися — другу хвилю пандемії.

Зі свого боку Центр громадського здоров'я України попереджає, що країна «грається з вогнем». Зокрема, вона перебуває в зоні високого ризику спалаху поліомієліту. Крім цього, лікарі бояться спалаху кору, оскільки за п'ять місяців 2020-го було вакциновано лише 30% дітей, а це дуже мало порівняно з минулим роком.

За словами Лапія, причиною такого низького охоплення щепленнями від кору є, зокрема, і пандемія коронавірусу, але тепер це може принести ще одну біду.

«Доведеться шукати місця для госпіталізації для хворих на кір. Україна з 2017-го до 2019 року мала дуже великий спалах кору. Офіційно — це понад 130 тисяч випадків. І цей спалах не згас, бо від початку 2020 року в країні зареєстровано понад 400 випадків кору», — пояснює він.

Читайте також: «Коронавірус може щезнути»: ізраїльський лікар назвав умову

Лікар зазначив, що досить низький рівень охоплення вакцинацією спостерігається у Львівській, Чернівецькій, Івано-Франківській областях, які також є лідерами щодо захворюваності на COVID-19.

Також імунолог додає, що у світі зараз намагаються знайти не тільки вакцину від COVID-19, а й досліджують, як впливають ті чи інші ліки на коронавірус. Однак це можна назвати лише теорією.

«Що стосується БЦЖ, тобто дані, що вона робить імунітет сильнішим… Щодо кір-паротит-краснуха, то це може бути тимчасовий ефект, коли ваш організм після вакцинації стає нечутливим до інших вірусних інфекцій», — підсумовує Лапій.

Нагадаємо, вчені спростували теорію про тривалий імунітет до COVID-19, він знижується за три місяці.

Схожі новини