Передплата 2024 «Добрий господар»

"Білий марш": у Франції вшанували пам'ять вбитого арабами водія автобуса

  • 12.07.2020, 15:35
  • 1 093

Дружина водія французького автобуса, якого побили до смерті після того, як він попросив чотирьох пасажирів носити маски в салоні свого транспортного засобу, вимагає "показового покарання" для його вбивць

Напад на Філіпа Монгульє викликав скандал у Франції. Президент Еммануель Макрон навіть відрядив міністра внутрішніх справ Жеральда Дарманена, щоб зустрітися із вдовою водія у суботу, 11 липня 2020 року, після того, як 11 липня стало відомо про його смерть від отриманих травм, передає Euronews.

Трагедія сталася у місті Байонна, що на південному заході Франції, в міському автобусі № 810. 59-річного Монгульє ушпиталили 5 липня. Його мозок тоді вже був мертвим. Вероніка Монгульє заявила, що вона та їхні три дочки наразі почуваються психологічно «знищеними».

«Ми повинні вдарити кулаком по столу, щоб це більше не повторилося. Це варварство, не нормально. Ми повинні припинити ці страхіття», — наголосила Вероніка Монгульє.

За даними правоохоронців, Філіп Монгульє під час своєї зміни зробив зауваження чотирьом пасажирам арабського походження, через те що вони були без передбачених для перебування в громадському транспорті захисних медичних масок. Ті у відповідь витягли чоловіка на вулицю й стали його бити, зокрема ногами по голові.

Хоча поліція не називає імен затриманих та не розголошує їхню етнічну приналежність, місцеві мешканці повідомили у соцмережах: це Мухаммед А., Мухаммед С., Муса Б. і Селім З.

За офіційними даними, затримано чотирьох підозрюваних (у віці 21, 23 і двоє у віці 30 років). Всі четверо раніше перебували на обліку в поліції, двоє за підозрою в нанесенні тяжких тілесних ушкоджень, ще двоє — за ненадання допомоги і бездіяльність під час вчинення злочину.

Читайте також: «Бути різними добре разом»: в Україні відбувся Марш Рівності 2020

Минулої середи ввечері, поки водій ще лежав у комі, 6 тис. людей, одягнених в біле, взяли участь в «Білому марші» у Байонні. Попереду цієї процесії йшли 52-річна Вероніка і три дочки Філіпа Монгульє — 18-річна Марі, 21-річна Манон, 24-річна Мелані. Вони несли велику фотографію Філіпа і Вероніки.

«Білий колір», як зазначили організатори ходи, символізував не колір шкіри, а «чистоту скорботи» учасників маршу.

Схожі новини