Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

"Через стосунки з Коломойським Зеленський приречений на невдачу", - аналітик Атлантичної ради

  • 11.07.2020, 15:10
  • 1 094

Зеленський не зробив нічого для переслідування Коломойського, в той час як призначена недавно генеральний прокурор відкрила 24 кримінальні справи проти попередника Зеленського Петра Порошенка.

Про це пише Мелінда Герінґ з Атлантичної ради США у статті для видання The National Interest, яку цитує Радіо Свобода.

Серед причин, чому Зеленському не вдається бути успішним президентом, авторка першою називає тісні стосунки президента України з олігархом Ігорем Коломойським.

«Зеленський є маріонеткою Ігоря Коломойського, якого звинувачують у пограбуванні „ПриватБанку“, з якого було виведено майже 6 мільярдів доларів перед націоналізацією 2016 року. Зеленський і Коломойський напевно мають тісні взаємини, адже шоу Зеленського було на каналі, яким володіє Коломойський», — йдеться у статті.

«За рік перебування на посаді Зеленський „прийняв в обійми олігархів“, зазначає Мелінда Герінґ. Коломойський має десь 30 лояльних йому депутатів у фракції „Слуги народу“ і олігарх постійно нападає на людей, яких Зеленський звільняє з посад», — йдеться у публікації.

Авторка також зауважує, що члени української діаспори і представники націоналістичних переконань на західній Україні вважають Зеленського проросійським президентом.
«Українська мова йому нерідна, він не засуджує російського президента Володимира Путіна коли трапляється нагода і демонструє гнучкість в зусиллях щодо миру у східній Україні», — пише Герінґ. Цій теорії трохи бракує доказів і вона не бере до уваги повну некомпетентність, яка зараз панує в Києві, додає вона.

Ще одна причина неуспіху Зеленського — це його некомпетентність і недосвідченість. Згідно з джерелами Герінґ, Зеленський слухає чотирьох друзів, які працюють главою його офісу, чільними радниками і головою СБУ. «Ніхто з них не розбирається в економіці чи політиці. Коли люди з цього кола з ним не погоджуються, Зеленський не знає що робити», — пише авторка.

Герінґ, спираючись на джерела, додає, що президент нікому не довіряє, хоче розставити своїх людей на всі комітети і в ради директорів, не має ідеології і наполягає, що все має бути зроблено негайно: «Він не вміє делегувати. Він ігнорує свій уряд і діє напряму з міністрами та регіональними керівниками».

«Після низки необґрунтованих кадрових рішень цієї весни, ця теорія виглядає все більш ймовірною», — пише Мелінда Герінґ.

Вона також припускає, що Зеленський став жертвою власної наївності. Володимир Зеленський сильно почав, але не впорався з різними інтересами, які суперечили одне одному, кризою та важкими кадровими рішеннями, — йдеться у статті.

Олігархи повернули свій контроль над парламентом, вони контролюють засоби масової інформації та всі основні галузі. Поки роль грошей в політиці України не зміниться, не важливо, хто є президентом.

«Одна річ є зрозумілою: шоу триватиме в Україні, але чи буде Зеленський зіркою цього шоу — це є іншим питанням. Натомість у Києві справи все більше виглядають як зворотній рух у майбутнє», — резюмує автор.

Схожі новини