Передплата 2024 «Добрий господар»

У Запоріжжі викрили сепаратистів, які закликали створити "народну республіку"

  • 09.07.2020, 15:35
  • 1 011

Служба безпеки викрила в Запоріжжі групу сепаратистів, які поширювали матеріали із закликами до створення так званої "Запорізької народної республіки"

Про це повідомили в пресслужбі відомства.

За даними розслідування, учасники групи належали до одного з проросійських радикальних рухів, що навесні 2014 року намагалися створити на території Запоріжжя «ЗНР».

«Після невдалої спроби захоплення влади в Запоріжжі навесні 2014 зловмисники виїхали до тимчасово окупованого проросійськими силами Луганську. Спочатку вони допомагали бойовикам облаштовувати незаконні блокпости і барикади навколо захоплених адміністративних будівель, а пізніше почали співпрацю з представниками так званого «силового блоку Л/ДНР», — зазначили в СБУ.

За завданням кураторів учасники групи повернулися на Запоріжжя, де повинні були розхитувати ситуацію в регіоні.

«Напередодні державних свят зловмисники поширювали в місті деструктивні матеріали із закликами до повалення конституційного ладу, насильницької федералізації і створення фейкової «Запорізької народної республіки», — розповіли в СБУ.

Читайте також: На Запоріжжі проросійські козаки жадають організувати «народну поліцію»

Під час обшуків за місцем проживання зловмисників були вилучені комп'ютерна техніка, мобільні телефони, медалі та нагрудні знаки так званих «Л/ДНР» та країни-агресора, амуніція, сепаратистські та комуністичні символіки.

Відкрито справу за ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України), ч. 1 ст. 436−1 (поширення комуністичної символіки і пропаганда комуністичного режиму) Кримінального кодексу України.

Схожі новини