Передплата 2024 ВЗ

Археологи знайшли і ексгумували останки 30 вояків часів Другої світової війни

  • 08.07.2020, 14:58
  • 874

Під час польових пошукових досліджень місць боїв часів Другої світової війни на Львівщині у Золочівському районі Товариством пошуку жертв війни «Пам'ять» виявлено місця масових санітарних захоронень військовиків української добровільної дивізії Зброї СС «Галичина» та радянської Червоної армії, які загинули в боях у липні 1944 року. Знайдено військові ідентифікатори, які допоможуть більше дізнатись про загиблих.

Про це йдеться у пресрелізі Товариства пошуку жертв війни «Пам'ять».

У селах Залісся, Червоне, Ясенівці, Гологори, Почапи, Хильчиці пошукова група ГО «Пам'ять» провела пошук ймовірних місць необлікованих поховання вояків німецьких та радянських збройних формувань, які загинули у «Бродівському оточені» у липні 1944 року.

Дослідженням місць поховання встановлено, що частина поховань колись уже була розкопана і розграбована сучасними «могильними мародерами». З поховальних ям ексгумовано останки 30 вояків.

За знайденими в захороненнях особистими речами й військовим спорядженням можна стверджувати, що загиблі були військовиками німецьких і радянських збройних формувань.

У непограбованих похованнях віднайдено особисті ідентифікаційні знаки та інший супровідний матеріал, за яким можна прив'язати певну кількість останків до української добровільної дивізії Зброї С С «Галичина», яка воювала в складі німецьких збройних формувань. Решту ексгумованих останків за збереженими у них фрагментами військових одностроїв та спорядження радянського взірця можуть бути українцями з радянської Червоної армії.

19 липня, на військовому цвинтарі в селі Червоне Золочівського району, Товариство «Пам'ять» до Дня вшанування пам'яті українців, та вояків інших національностей які воювали у різних військових формуваннях і загинули у «Бродівському оточені» перепоховає віднайдені останки.

Схожі новини