Передплата 2024 ВЗ

Медведчук просить суд заборонити книгу про Стуса

  • 07.07.2020, 16:38
  • 2 081

10 липня о 10:00 в Дарницькому районному суді Києва відбудеться засідання за позовом народного депутата від “Опозиційної платформи - За життя” Віктора Медведчука проти журналіста та історика Вахтанга Кіпіані та українського видавництва Vivat.

Про це йдеться в повідомленні прес-служби Vivat.

Віктор Медведчук позивається до суду щодо захисту честі, гідності та ділової репутації й просить суд заборонити видання (виготовлення), розповсюдження книги «Справа Василя Стуса», поширення будь-якої інформації про книгу в ЗМІ та в інтернеті. Окрім цього, він просить стягнути з Кіпіані та видавництва Vivat витрати на сплату судового збору й визнати частину інформації, наведеної в книзі, недостовірною.

«Ми прогнозуємо, що це може бути останній суд у нашій справі в першій судовій інстанції і вже 10 липня може бути оголошене судове рішення — своєрідний „вирок“ свободі слова та науці. У разі програшу ми будемо подавати апеляцію, адже ані автор, ані видавництво Vivat не порушували закон, норми моралі та тим паче чиїсь особисті немайнові права. Довести це принципово для нас. В той час, коли Віктор Медведчук „захищає свої честь, гідність та ділову репутацію“, ми захищаємо право суспільства на пошук історичної правди», — коментує генеральна директорка видавництва Vivat Юлія Орлова.

«Ми впевнені: вимоги Віктора Медведчука — це неприхована спроба прямого тиску на свободу слова і друку в Україні, яскравий прояв боротьби із інакомисленням. Взагалі цей процес виглядає як другий суд над Стусом. Пан Медведчук свого часу цей процес програв. Ми маємо намір відстояти свою позицію до кінця і готові в разі потреби дійти до Європейського суду з прав людини», — додає Орлова.

Засідання відбудеться 10 липня о 10:00 в Дарницькому районному суді міста Києва, вул. Олександра Кошиця, 5а.

Довідково:

Медведчук був державним захисником українського поета Василя Стуса. Його часто звинувачують у порушенні норм адвокатської етики під час цього процесу. Сам він своєї провини не визнає.

Книга «Справа Василя Стуса» вийшла друком у травні 2019 року та отримала ряд премій.

Книга Кіпіані на 90% складається з архівних документів. Думки автора побудовані на фактах, які містяться, в тому числі, в фактологічній частині книги.

Схожі новини