Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Депутат "Слуги народу" хоче повернути формулу "Роттердам+"

  • 07.07.2020, 12:14
  • 951

Україні необхідно повернути регулювання енергетики та формульне ціноутворення в енергетиці.

Про це написала народний депутат України, член фракції «Слуга народу» Людмила Буймістер на своїй сторінці в Facebook.

«Задля запобігання краху базової галузі — енергетики та необхідності пошуку ще 50 млрд грн задля порятунку галузі треба терміново повернути регулювання в енергетиці, в т. ч. тимчасово повернутися до регулювання ціни для промисловості з використанням імпортного паритету в ціноутворенні на вугілля аналогічно до діючого ціноутворення на газ, щоб був об’єктивний та прогнозований ціновий маркер», — написала Буймістер.

«За цей час необхідно проаналізувати зроблені помилки, провести санацію фінансів енергопідприємств, відновити платіжну дисципліну, повернути прогнозованість ціни струму, щільно прищемити шпарини для корупції і потім разом із Секретаріатом Енергетичного співтовариства та міжнародними партнерами впровадити повноцінний ринок. Без різних адміністративних обмежень та відповідних викривлень», — наголосила Буймістер.

Зазначимо, з 1 липня 2019 року була запроваджена нова модель ринку електроенергії. Вона прийшла на зміну так званої моделі пулу, де ціни були регульовані державою. Вартість електроенергії для промисловості розраховувалась відповідно до постанови НКРЕКП 289 від 23 березня 2016 р. Про затвердження Порядку формування прогнозованої оптової ринкової ціни електричної енергії (т. зв. формула «Роттердам+»). Вона встановлювала прогнозну вартість електроенергії виключно для промислових споживачів в період 2016−2019 рр. Вона передбачала включення вартості доставки вугілля від хабів Амстердам-Роттердам-Антверпен для усього вугілля. Формула була скасована 1 липня 2019 р. із запровадженням ринку електроенергії. Після цього ціна вугілля та електроенергії для промисловців зросла.

Уряд Олексія Гончарука запровадив, а уряд Дениса Шмигаля затвердив у меморандумі з МВФ (підписаний президентом Зеленським) аналогічний підхід для визначення ціни газу для населення — т.з. «Амстердам+». Він також передбачає включення вартості доставки газу з Нідерландів — біржа TTF.

Схожі новини