Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Конституційний суд зібрався для розгляду закону про українську мову (онлайн-трансляція)

  • 07.07.2020, 10:50
  • 807

У вівторок, 7 липня, Конституційний суд України зібрався для розгляду справи за поданням 51 народного депутата щодо конституційності Закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Телеканал «Еспресо» наживо транслює розгляд Конституційним судом справи за конституційним поданням 51 народного депутата України щодо відповідності Конституції України (конституційності) закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» у формі усного провадження (відкрита частина пленарного засідання).

Автори подання наполягають на неконституційності оспорюваного закону, оскільки він «спрямований на дискримінацію російської, інших мов національних меншин України, дискримінацію громадян за мовними ознаками».

Крім того, нардепи вважають, що мовний закон порушує конституційні права громадян на використання і захист рідної мови, розвиток мовної самобутності корінних народів і національних меншин України, а також звужує зміст та обсяг чинних прав і свобод.

Також автори подання вважають, що закон був прийнятий з порушеннями конституційної процедури, що «ставить під загрозу застосування такого невід'ємного елементу принципу верховенства права як принцип правової визначеності».

Схожі новини