Передплата 2024 «Добрий господар»

Як правильно обрати сонцезахисний крем: поради експертів

  • 04.07.2020, 20:15
  • 858

Хоча цього сезону позасмагати на пляжі вдасться не всім, захист від сонця важливий у будь-якому разі

Щоб вберегти шкіру від опіків та подразнення, необхідно знайти правильний сонцезахисний засіб. Догляд за тілом — річ індивідуальна, тому, обираючи крем, варто зважати на потреби і тип шкіри.

У The Independent зібрали пояснення експертів щодо особливостей сонцезахисних кремів та їхніх властивостей.

Що таке SPF і на які позначки звертати увагу?

SPF позначає ступінь захисту від сонця. Сонцезахисні креми класифікуються за номером SPF, який відноситься до їх здатності відхиляти промені UVB.

Сонячне світло, яке досягає нас, складається з двох типів шкідливих променів: довгохвильового ультрафіолету A (UVA) і короткохвильового ультрафіолету B (UVB).

Ультрафіолетові промені, зазвичай, спалюють два пласти шкіри — епідерміс (верхній шар) і дерму (товстий жорсткий шар, що знаходиться під нею).

Якщо не захищати тіло, то вплив сонячних променів може призвести до передчасного старіння шкіри й утворення зморшок, а також до пригнічення імунної системи.

Важливо обирати сонцезахисний крем, який захищає від обох типів променів.

Оцінка SPF розраховується шляхом порівняння кількості часу, необхідного для пошкодження сонцем захищеної і незахищеної шкіри.

Він оцінюється за шкалою від двох до 50+. Чим вищим буде число SPF, тим сильніший захист.

Крім того, на сонцезахисних кремах є позначки у вигляді зірочок — ними вимірюється захист від UVA-променів.

Цей рейтинг варіюється від нуля до п'яти — чим більше зірок, тим краще захист.

За даними Британської асоціації дерматологів, сонцезахисний крем з рейтингом 4 або 5 зірок вважається хорошим захистом від сонця, якщо ви проводите час в затінку та носите комфортний одяг.

Скільки сонцезахисного крему потрібно наносити?

Все залежить від вашого типу шкіри.

«Вам знадобиться 2−3 столові ложки сонцезахисного крему, щоб у достатній кількості покрити тіло, і ще дві — для обличчя.

Цікаво, що у більшості з нас час самозахисту від сонця становить від 5 до 40 хвилин, але не потрібно на це покладатися, щоб уникнути опіків", — зазначив доктор Рето Пейрано, керівник лабораторії Nivea Sun.

Читайте також: Рекомендації дієтолога: чим краще харчуватися, щоб підвищити імунітет

Не забувайте намащувати сонцезахисний крем кожні дві години, щоб зберегти захист.

Який термін придатності сонцезахисного крему?

Більшість сонцезахисних кремів можуть зберігатися протягом двох років. Дату закінчення терміну, зазвичай, можна знайти на дні пляшки. Проте не варто використовувати сонцезахисний крем з минулого літа.

Якщо ваші минулорічні засоби захисту виглядають зернистими, водянистими, знебарвленими, або якщо запах змінився — від них точно варто відмовитися.

Як підібрати сонцезахисний крем для обличчя?

Шкіра обличчя більш тонка і вразлива, ніж шкіра на тілі. Навіть якщо ваша база містить SPF, вам потрібен окремий сонцезахисний продукт для догляду за шкірою.

Доктор Рето Пейрано пропонує віддати перевагу легким продуктам, які захищають від старіння шкіри і придатні для використання під очима.

Якщо ви регулярно носите контактні лінзи, важливо також, щоб продукти були сертифіковані для використання поблизу очей.

Які сонцезахисні креми підійдуть для немовлят і дітей?

Замість того, щоб використовувати одну і ту саму пляшку сонцезахисного крему для всієї родини, варто придбати дитячі засоби для догляду за шкірою.

Такі креми розроблені для захисту ніжної шкіри і мінімізації появи алергічної реакції.

«Шкіра немовлят значно тонша, ніж у дорослих.

До двох років вона знаходиться на критичній стадії розвитку. У дітей незріла бар'єрна функція шкіри, тому вона вимагає особливого догляду", — пояснює Радж Сандхан, експерт-консультант бренду по догляду за шкірою немовлят і маленьких дітей — Mustela.

Експерт пропонує використовувати креми з показником SPF50+, стійкі до води та без вмісту парабенів.

Чи потрібно наносити сонцезахисний крем після засобу для засмаги?

Засоби для засмаги не підвищують захист шкіри від шкідливого впливу сонця.

Незалежно від того, носите ви автозасмагу чи ні, завжди рекомендується практикувати безпечну поведінку на сонці — перебувати в затінку, носити правильний одяг та використовувати сонцезахисний крем.

Більшість захисних засобів добре зволожують, це допоможе шкірі виглядати краще.

Схожі новини