Передплата 2024 «Добрий господар»

Путін отримав законне право "захищати" російськомовних, – Огризко

  • 02.07.2020, 19:12
  • 4 444

Зміни до Конституції РФ, ухвалені під час всеросійського голосування, що торкаються питань мови, надають Кремлю підстави втручатися у внутрішні справи інших країн.

Таку думку в коментарі OBOZREVATEL висловив ексміністр закордонних справ України Володимир Огризко. «Відносно захисту прав російськомовних, то це підтвердження того, що Російська Федерація тепер на рівні Основного Закону матиме всі підстави без будь-яких сумнівів втручатися в справи будь-яких країн, в яких буде хоча б один російськомовний громадянин на тій підставі, що його права порушуються», — сказав дипломат.

Він зауважив, що Кремль вдається до подібних дій і без конституції, але відтепер це матиме «обов'язковий характер і силу закону».

Огризко також спрогнозував посилення мовного тиску на народи, що населяють РФ, на підставі визначення в Конституції російської мови як «державоутворючої».

«Це означає, що за цими красивими словами буде йти тотальна русифікація народів, які населяють Російську Федерацію, а їх більш ніж півтори сотні», — впевнений дипломат.

«Ті жахливі випадки, коли інтелігенція тих чи інших малих народів починає себе спалювати, як це було в Удмуртії, я думаю, стане звичайним явищем в Росії. Народи протестують, коли їх лінгвістично винищують», — підкреслив він.

На думку дипломата, нинішнє російське керівництво має «хворобу» — «манію великодержавництва». «Це хвороба, але, на жаль, хвороба такого штибу, яка сама по собі не проходить, її треба лікувати лише дуже сильною терапією», — сказав він.

Схожі новини