Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Долар за 30: аналітик спрогнозував наслідки звільнення голови НБУ

  • 02.07.2020, 15:15
  • 894

Аналітик вважає основним ризиком для курсу гривні включення друкарського верстата новим керівником центробанку.

Якщо керівництво Національного банку України продовжить звільнятися з посад, ризики зростання курсу до 30 гривень за долар будуть дуже високими й реальними, розповів аналітик компанії «Альпарі» Максим Пархоменко в коментарі УНІАН.

За його словами, зараз запуск нової емісії гривні заблокований окремими нормативними актами й самим правлінням НБУ.

«Основний ризик для гривні — це входження до керівництва банку чиновника, який може увімкнути друкарський верстат. Розмови про це йдуть давно. Часто під час своїх інтерв'ю екс-міністр економіки й різні депутати виступали за включення друкарського верстата. Багато українців знають з досвіду минулих криз 2008 та 2014 роки, до чого це може призвести», — зазначив експерт.

Пархоменко розповів, що протягом останніх двох місяців активність зміни курсу гривні досить сильно знизилася: якщо раніше рух на валютному ринку у 20−30 копійок не викликав ажіотажу і не особливо дивував, то в останні місяці коливання гривні на 10−15 копійок вже стало нормою.

Читайте також: «Наполягаємо на забезпеченні незалежності НБУ», — МВФ відреагував на відставку Смолія

«Від цього ще більше дивувала динаміка гривні в середу. За фактом, починаючи з відкриття дня і до кінця торгової сесії гривня падала, хто активно продавав національну валюту. Протягом вчорашньої сесії гривня за підсумком просіла на 40 копійок, чого не було давно. Причина падіння стала відома вже під вечір. Голова НБУ подав у відставку», — розповів експерт.

Він зазначив, що для фінансової стійкості нашої країни заміна керівника центрального банку, який зміг зберегти стабільність в період кризи й пройти його з мінімальними втратами для фінансової системи, — вкрай негативний факт. Прихід на його місце популістів може погіршити як динаміку гривні, так і самої фінансової системи.

«Незалежність НБУ та гра у довгу не відповідає на запити поточного уряду. При цьому основною домовленістю з МВФ була саме незалежність центрального банку. А це створює труднощі для роботи з місією та отримання траншу наприкінці року», — підкреслив Пархоменко.

Аналітик також нагадав, що Міністерству фінансів потрібно покрити борги й вже цього кварталу виплатити близько 153 мільярдів гривень (трохи понад 4 мільярдів доларів), і зробити це Мінфін хотів шляхом часткового рефінансування боргу.

«З урахуванням зміни глави НБУ зробити тепер це буде складніше і дорожче, що буде лягати на плечі населення», — резюмував Пархоменко.

Схожі новини