Передплата 2024 ВЗ

 «Звідси туристи виходять окрилені – з відкритим ротом!»

У підземеллях храму Преображення Господнього відкрили музей «Львів стародавній»

У місті Лева урочисто відкри­ли сучасний інтерактивний музей «Львів стародавній». Він постав у підземеллях хра­му Преображення Господньо­го, на вул. Краківській, 21. Це складова національного про­єкту інноваційних музеїв під брендом «Становлення укр­аїнської нації». Перший музей такого формату працює у Ки­єві, ще один невдовзі постане у Кам’янці-Подільському.

Засновники проєкту — благодійний фонд «Во­скресіння», зокрема ко­лишній львівський бізнесмен і меценат Валерій Галан. До наро­дження музею долучився і фун­датор благодійного фонду «Ду­ховна освіта» Юрій Бірюченко.

Науковий керівник установи — історик, доктор історичних наук, головний науковий співробітник Інституту історії України НАНУ Та­рас Чухліб. Мета музею «Львів стародавній» — об’єднати львів’ян довкола історії рідного міста, по­казати Львів як перлину Європи та культурну столицю України.

За словами Валерія Галана, інтерактивний музей створюва­ли так, аби звідси туристи ви­ходили окрилені та з відкритим ротом. «Фішка» музею «Львів стародавній» — експонати-герої «спілкуються» (для цього тре­ба натиснути інтерактивну кноп­ку), а дух епох передають, зо­крема, запах львівських лип та іржання коней… За годину в захопливому мультимедійно­му 5D-форматі (діорами, запа­хи, звуки, фігури-реконструції визначних осіб) за допомогою медіагіда 9 мовами можна зна­йомитися з багатовіковою істо­рією Львова і людей, що жили у місті у IX-XVIII століттях. Квиток коштує 200 гривень, пільговий — 150. Екскурсійні групи — від 400 гривень.

«Наш музей спонукає вди­витися у минуле, щоб осягну­ти сьогодення і побачити об­рій майбутнього», — наголошує автор проєкту Валерій Га­лан.

Тут експонують, зокрема, манекен Бертольда Штехера — першого війта Львова за ча­сів Лева I. Штехер був волода­рем Винників. Також є фігура Юзефа Бартоломея Зиморо­вича, який був одним з провід­них дослідників історії Льво­ва. Свою працю «Потрійний Львів» Зиморович написав ла­тиною. Першу історію Львова, від 1202 до 1633 року, присвя­тив «найшляхетнішим мужам, панам сенату львівського». В окремому залі — епоха правлін­ня Данила Романовича, також є королі Речі Посполитої, Львів козацький…

Карантинні заходи безпеки — на високому рівні. При вході відвідувачам міряють темпера­туру, просять продезінфікува­ти руки.

Схожі новини