Передплата 2024 «Добрий господар»

"Нових хвиль коронавірусу не буде": інфекціоніст зробив несподівану заяву

  • 01.07.2020, 12:15
  • 1 898

Збільшення кількості заражень коронавірусом в Україні не є катастрофою в масштабах країни

Таке зростання прогнозувалося ще навесні, це «стратегічний план». Про це під час ефіру на телеканалі Obozrevatel TV розповів лікар-інфекціоніст Юрій Жигарєв.

«У масштабах України жодної катастрофічної ситуації наразі немає. Є великі відмінності між областями. Є регіони, де більш напружена ситуація, у них бракує ліжок. Але є і ті, в яких залишається багато вільних місць», — сказав він.

Медик додав, що в Україні ще з весни прогнозувався подібний розвиток подій і вживалися певні заходи для підготовки медичної системи — готувалися лікарні другої хвилі.

«У нас від початку був такий план: якщо в лікарнях першої хвилі будуть закінчуватися ліжка, тоді підключатимуться визначені лікарні другої хвилі. Все це за планом, який було розроблено ще навесні», — повідомив він.

Читайте також: Кота в мішку не сховаєш: у Китаї визнали, що коронавірус поширився не з ринку в Ухані

Водночас інфекціоніст підкреслив, що в ситуації, що склалася в Україні, говорити про другу хвилю COVID-19 недоречно.

«Ми говорили про другу хвилю ще весною, коли думали, що в нас влітку буде спад захворюваності, а восени — знову підйом. Зараз ми бачимо, що літо вже в розпалі, але жодного зниження захворюваності в нас немає. Думаю, що вже не буде хвиль, а буде якась певна захворюваність», — підсумував Жигарєв.

Нагадаємо, фахівець із математичного моделювання інфекційних захворювань Майк Тілдеслі з Уорікського університету (Великобританія) озвучив прогноз, згідно з яким друга хвиля пандемії COVID-19 у разі істотного масового ослаблення карантину може початися вже наприкінці серпня або на початку вересня поточного року.

Схожі новини