Передплата 2024 «Добрий господар»

Незручна правда: Трамп знав, що Росія платить талібам за вбивства солдатів США

  • 01.07.2020, 10:15
  • 933

Чиновники США в лютому передали президенту Дональду Трампу письмовий звіт, в якому йшлося про те, що військова розвідка Росії пропонувала й платила винагороду пов'язаним з "Талібаном" терористам за вбивства американських солдатів в Афганістані

Про це New York Times розповіли двоє чиновників, поінформованих про ситуацію.

Розслідування таємної російської операції, націленої на заохочення таких вбивств, частково зосереджене на вибуху автомобіля в квітні 2019 року, під час якого загинули троє морських піхотинців США. Джерела видання пояснили, що це була одна з атак, за яку розвідка Росії заплатила.

Нова інформація з'явилася після того, як Білий дім в понеділок спробував применшити дані розвідки США про те, що Росія винагороджувала вбивство американських солдатів. Зокрема, в адміністрації наполягали, що Трампу ніколи не повідомляли про це, а також називали дані розвідки сумнівними й неоднозначними.

Але ця позиція конфліктує з викриттями двох чиновників, які наголошують, що дані розвідки були включені в зовнішньополітичний брифінг для Трампа кілька місяців тому. Один з чиновників сказав, що ця інформація потрапила на стіл президента США ще в кінці лютого, а інший уточнив, що це сталося саме 27 лютого.

Окрім того, опис розвідувальних оцінок про те, що Росія пропонує винагороду за вбивство американців, розглядався достатньо серйозним і переконливим, щоб його поширили по всім розвідуправлінням 4 травня через «Розвідувальний огляд світу» від ЦРУ. New York Times уточнює, що це таємний документ.

Прессекретар Ради національної безпеки США відмовився коментувати будь-який зв'язок між смертю морських піхотинців і російською операцією. Прессекретар Білого дому Кейлі МакЕнані відмовилась від коментарів, коли журналісти почали розпитувати про включення інформації про російську винагороду в брифінг для президента. Нещодавно призначений директор національної розвідки США Джон Реткліфф виступив із заявою, в якій застеріг, що витоки інформації про цей епізод — злочин.

«Ми досі розслідуємо розвідувальні дані, про які нещодавно повідомляли в ЗМІ. І ми поінформуємо президента й лідерів Конгресу у потрібний час. Це аналітичний процес, який працює як слід. На жаль, неавторизоване викриття тепер підриває нашу здатність з'ясувати всі деталі цієї історії», — сказав він.

New York Times пише, що інформація про те, що адміністрація Трампа місяцями знала про розвідувальні висновки, але ніяк не покарала Росію. Демократи в обох палатах Конгресу вимагають, щоб всіх членів американського парламенту поінформували про російську поведінку. Але Білий дім зібрав лише невелику групу республіканців з Палати представників, лояльних до президента, щоб пояснити їм свою позицію.

Конгресменам сказали, що адміністрація перевіряє, чи інформація про російську винагороду за вбивство американських солдатів відповідає дійсності. Видання пише, що Трамп часто не читає робочі документи. Замість цього він віддає перевагу усним брифінгам, які для нього проводять кожні кілька днів. Але навіть під час таких зустрічей до нього тяжко донести інформацію, яка стосується національної безпеки. У цьому питанні він часто покладається на консервативні ЗМІ й друзів.

Про це виданню сказали чинні й колишні представники розвідки. Офіцери розвідки США й сил спеціального призначення в Афганістані почали бити на сполох ще на початку січня. А Рада національної безпеки скликала міжвідомчу зустріч для обговорення російської проблеми в кінці березня. Але попри те, що на зустрічі були запропоновані варіанти реакції включно з дипломатичним протестом і санкціями, Білий дім відмовився давати Росії відповідь на її поведінку.

Читайте також: Путін, Трамп і третя світова. Що Болтон розповів про США і Україну

Оцінки розвідки США вказують на російську схему виплати винагород пов’язаним з «Талібаном» бойовикам і злочинцям. Вони ґрунтуються на інформації, зібраній під час рейдів й допитів на місцях у Афганістані.

Агенція Associated Press вперше повідомила про те, що розвідувальні управління розслідують смерть трьох морських піхотинців США: сержанта Крістофера Слатмена, капрала Роберта Гендрікса і сержанта Бенджаміна Хінса.

Вони загинули неподалік військово-повітряної бази «Баграм», коли замінований автомобіль протаранив їхню вантажівку. Афганський підрядник теж був поранений. Після великого вибуху вантажівка повністю загорілася, а інші солдати США намагалися дістати з неї трьох товаришів по зброї.

Генерал Заман Мамозаї, який очолював поліцію в провінції Парван в часи, коли стався вибух, сказав, що «Талібан» найняв місцевих злочинців для цієї атаки, щоб приховати справжню відповідальність за атаку. «Талібан» заперечує свою причетність до вбивства американських солдатів.

Прессекретар президента Росії Дмитро Пєсков сказав NBC News, що інформація про російські винагороди за вбивства американців неправдива. І що ніхто з американських представників «ніколи не піднімав це питання» під час зв'язку через урядові чи дипломатичні канали.

Схожі новини