Передплата 2024 ВЗ

Епідеміолог назвала головну проблему з тестуванням на COVID-19 в Україні

  • 24.06.2020, 16:57
  • 737

Експертка вважає, що тести необхідно робити якомога раніше та якомога більшій кількості осіб.

Коло контактних осіб, яких тестують на коронавірус, необхідно істотно розширити, а терміни обстеження — істотно скоротити. Таку думку висловила лікарка-епідеміологиня Людмила Мухарська, передає УНІАН.

«На мій погляд, ми недостатньо тестуємо контактних людей. Тільки тих, які безпосередньо контактували з хворими», — заявила вона.

Як пояснила лікарка, в епідеміології розрізняють контакти першого, другого, третього рівнів. У цьому контексті вона навела приклад.

«Наприклад, люди ще 2 місяці тому приїхали з країни, де дуже активно поширювався вірус, вони пішли на самоізоляцію, тобто в свої сім'ї. Звичайно, контакт з членами сім'ї був дуже тісний. А далі пішов контакт сім'ї з сусідами, з співробітниками і далі пішли вторинні і так далі контакти».

Наразі в Україні тестують тільки контакти першого рівня, залишаючи поза увагою інші ланцюжки зараження, підкреслила медичка. Вона також звернула увагу на те, що тестування контактних осіб через 14 днів після контакту з хворим — занадто великий термін.

«Ці 14 днів людина гуляє, вона не знає, що інфікована, що вона носій вірусу, тому такі контакти дають ланцюжки, про які я говорила. Я вважаю, що тестувати потрібно якомога раніше», — сказала Мухарська.

За її словами, в залежності від способу тестування — на наявність вірусу або антитіл — його можна проводити в період від кількох днів до тижня після моменту контакту.

Схожі новини