Передплата 2024 «Добрий господар»

Столик зі стронцієм, стільчик із цезієм: чорнобильську деревину розвозять по Україні

  • 23.06.2020, 15:55
  • 976

Чорнобильський ліс вирубується у промислових масштабах, а перевірки радіоактивної забрудненості деревини викликають сумніви

Шляхам потрапляння небезпечного дерева в оселі українців присвячено розслідування журналістів програми «Гроші», передає OBOZREVATEL.

За даними журналістів проєкту, наразі заражений ліс із Чорнобильської зони розвозять по всій країні. Вивозиться деревина через центральний пропускний пункт. Офіційно — деревина безпечна для здоров’я людини, що начебто підтверджується результатами радіаційної перевірки. Водночас у експертів достовірність цієї перевірки викликає великі сумніви.

«Якщо ви зупините машину біля зони відчуження в Дитятках, попросите документи — подайте, будь ласка, ваш дозвіл, то ви побачите, що там вимірюється тільки цезій в деревині, а стронцій не вимірюється. Тому що стронцій буде по всій зоні відчуження перевищувати нормативи, які встановлені Міністерством здоров`я. На це закривають очі», — розповідає Сергій Зібцев, керівник регіонального Східноєвропейського Центру моніторингу пожеж.

Журналісти поспілкувалися з власником пилорами, розташованої у селищі Іванків, що за 30 км від зони відчуження. Він розповів: чорнобильський ліс купують на десятках деревообробних підприємств у навколишніх селах. А вже звідти радіоактивна деревина їде по всій країні. Масштаби — вражають.

«У зоні відчуження легально працює державне підприємство „Північна пуща“. Але є підозра і докази, як розповідає експерт, що під виглядом протипожежних рубок ліс вирізають у колосальних масштабах», — стверджує автор сюжету.

«Рубки проводяться там суцільні. Активно, багато рубають. Це протипожежні розриви. Останній — 72 тисячі метрів кубічних», — підтверджує слова кореспондента Сергій Зібцев.

Окрім офіційного КПП, ліс із чорнобильських лісів можна провезти і через «дірки» у периметрі радіоактивно забрудненої зони, що налічує сотні кілометрів. У яких обсягах, куди і наскільки забруднений ліс «витікає» через ці «дірки», в Україні сказати не може ніхто: попри те, що про існування «дір» знають і в парламенті, і у виконавчій владі, покласти край вивезенню небезпечної для здоров’я людей деревини держава досі не спромоглася.

Читайте також:

За даними авторів сюжету, особливо небезпечна ця ситуація тим, що українці, самі того не підозрюючи, разом з чорнобильською деревиною отримують понаднормові дози радіоактивних цезію та стронцію. А це суттєво впливає на здоров’я людини. Цезій насамперед вражає м`язи та печінку, а стронцій накопичується у кістках.

Нагадаємо, що Міжнародний фонд дикої природи заявив, що в Україні замовчуються проблеми вирубки лісів, забруднення рік та захаращення сміттям територій. Повз увагу численних екоактивістів також пройшли масштабні пожежі у Чорнобильській зоні. Журналісти 24 каналу поцікавилися, з чим пов’язана така вибірковість — і з’ясували, що значна частина екоактивістів в Україні працює «за викликом»: вони просто відпрацьовують замовлення в інтересах окремих політичних сил, котрі прагнуть піару чи бізнес-структур, які за допомогою екотематики намагаються знищити своїх конкурентів.

Схожі новини