Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Конституційний суд поновив справу, яка може скасувати націоналізацію Приватбанку

  • 22.06.2020, 15:57
  • 951

Задоволення позову ставить під загрозу легітимність прийнятих МВФ рішень по Приватбанку.

Після 4-річної паузи Конституційний суд поновив розгляд відповідності Конституції закону про Фонд гарантування вкладів фізосіб. Задоволення позову ставить під загрозу, зокрема, легітимність прийнятих Фондом рішень по Приватбанку.

Про це повідомляє НВ з посиланням на лист директора-розпорядника ФГВФО Світлани Рекрут до президента Зеленського, який опинився у розпорядженні видання.

У листі повідомляється, що «задоволення КСУ конституційного подання в повному обсязі миттєво виведе за межі правового поля весь інститут системи гарантування вкладів, виведення неплатоспроможних банків з ринку і ліквідації банків»

В ФГВФО зазначають, що наслідки використання такого прецеденту в конституційному поданні матимуть «катастрофічний характер» для діяльності Фонду, Кабінету міністрів, Національного банку та стабільності всієї фінансової системи України.

Зокрема:

— унеможливить вивід неплатоспроможних банків з ринку і задоволення вимог вкладників та інших кредиторів таких банків;

— скасує вимоги до пов’язаних з неплатоспроможними банками осіб щодо відшкодування шкоди (збитку) банку і його кредиторам;

— унеможливить виконання Україною взятих на себе зобов’язань у рамках діючих міжнародних програм і меморандумів.

«Крім цього, важливим питанням також є питання легітимності прийнятих Фондом рішень з дня прийняття закону, в тому числі по АТ КБ Приватбанк», — зазначає Рекрут.

Також вона попросила Зеленського скликати засідання РНБО у «зв'язку з загрозою нацбезпеки в економічній сфері».

Схожі новини