Передплата 2024 ВЗ

Летіли до Канади: в українському літаку загинули 38 цуценят

  • 20.06.2020, 10:31
  • 4 628

Тиждень тому в аеропорту Торонто приземлився літак МАУ, в якому перевозили понад 500 тварин – собак і кішок. Але не всі вони долетіли живими – загинули 38 цуценят.

Як повідомила в Facebook мешканка Міссіготи (Канада) Еббі Лоренцо, 13 червня в аеропорту Торонто «Пірсон» вона зустрічала літак з Києва .

За її словами, тварини прибули до Канади для перепродажу та летіли в нестерпних умовах. Переноски з тваринами були маленькі, стояли в нижньому відсіку літака в кілька рядів один на одному.

Понад 12 годин 3−4-місячні цуценята французьких бульдогів і шпіців, а також породисті кішки провели в тісних ящиках, іноді по двоє в одній переносці, без можливості рухатися, в слабо вентильованому приміщенні.

Канадське агентство з контролю якості харчових продуктів (CFIA) на запит «КП в Україні» відповіло, що перевірка виявила 38 загиблих цуценят на рейсі з України.

«Чиновники CFIA в даний час розслідують обставини, пов'язані з цим інцидентом, і визначать наступні кроки після завершення розслідування», — йдеться в повідомленні.

В організації пояснили, що в Канаді діють суворі стандарти щодо імпорту тварин. Якщо їх не дотримуватися, то, в залежності від результатів перевірки, або доведеться вивезти тварину з Канади, або будуть застосовані штрафи чи судові заходи.

«Гуманне перевезення тварин є вимогою відповідно до Положення про здоров'я тварин, в якому говориться, що перевізники не можуть завантажувати, перевозити або вивантажувати тварин таким чином, що це може призвести до травми чи надмірних страждань», — відзначили в листі.

У свою чергу, пресслужба МАУ заявила в Facebook, що авіакомпанія регулярно проходить аудит IOSA на предмет безпеки польотів та якості, стандартами якого, у тому числі, регулюється (дуже строго і жорстко) і перевезення живих тварин.

«МАУ має всі необхідні міжнародні сертифікати та відповідних фахівців, дотримується всіх вимог і процедур. Ми перевозимо не тільки домашніх тварин, а й екзотичних, які вимагають особливих, спеціальних, умов для перельоту», — стверджує компанія.

В МАУ зазначили, що перевезення породистих цуценят, особливо — брахіцефалів, до яких відносяться, наприклад, французькі бульдоги, пов'язана з певним ризиком, який добре розуміють і оцінюють заводчики і відправники собак авіатранспортом. Однак відправники свідомо йдуть на цей ризик, оскільки бізнес заводчиків породистих собак і котів — один з найбільш конкурентних і високо маржинальних.

«Ми відразу ж запросили інформацію у колег, які займаються питаннями перевезення живих тварин. За їхньою інформацією, на даний момент (коли пройшло вже понад три доби з моменту виконання рейсу), авіакомпанія не отримала жодних офіційних або інших підтверджуючих документів ні від аеропорту Торонто, ні від авіаційної влади Канади, ні від хендлінгу про загибель тварин під час перельоту. Більш того, в авіакомпанію МАУ не надходили претензії ні з боку відправників, ні від одержувачів у Канаді щодо того, що перевезення тварин відбувалося неналежним чином», — підкреслила пресслужба.

Схожі новини